Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix/TT

Norske författaren Ari Behn död

Den norske författaren Ari Behn, mest känd som före detta make till prinsessan Märtha Louise, är död, skriver NTB. Enligt hans manager Geir Håkonsund har Behn tagit sitt eget liv.

Telegram från TT / Omni
25 dec 2019, 21.10

Ari Behn och Märtha Louise gifte sig 2002 och separerade 2016. Skilsmässan gick igenom formellt 2017. De fick tre gemensamma barn.

Norges kung Harald säger i ett uttalande att kungafamiljen har goda minnen av författaren.

"Ari var en viktig del av vår familj under många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom. Vi sörjer att våra barnbarn har mist sin pappa – och känner djupt med hans föräldrar och syskon, som mist sin käre son och bror", står det i uttalandet på norska kungahusets hemsida.

Debuterade 1999

Ari Behn debuterade 1999 med novellsamlingen "Trist som fan" som fick bra recensioner av norska kritiker. Han blev en välkänd person i Norges nöjesliv och efter att han hade blivit tillsammans med Märtha Louise blev han rikskänd och fick ett rykte om sig som en "bad boy". Han gjorde flera gånger utspel i medierna som inte uppskattades av kungafamiljen.

Han och Märtha Louise skrev boken "Från hjärta till hjärta" tillsammans 2002. Året därpå kom första romanen, "Bakgård", som dock fick ett mer ljummet mottagande än debutboken. Hans senaste novellsamling "Tiger i hagen" utkom 2015.

Så sent som i fjol försökte Ari Behn stoppa en norsk dokumentär som skildrade hans första år efter skilsmässan från Märtha Louise. Serien hette "Ari och halva kungariket" och visades även i Sverige, trots att Behn tog hjälp av en jurist för att hindra den från att visas.

"God vän"

Även kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit beklagar den före detta svågerns bortgång.

"För oss var Ari en god vän, en kär familjemedlem och en fantastisk farbror, som vi delade många av livets små och stora ögonblick med. Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet om hans bortgång", säger de i ett uttalande.

Ari Behn blev 47 år.