Nya attacker med raketer och smällare

Attackerna med fyrverkeripjäser fortsätter. På söndagskvällen stoppades spårvagnstrafiken i Göteborg efter en fyrverkeriattack. På flera platser har väktare och poliser beskjutits.

Telegram från TT / Omni
30 December 2018, 00.13, uppdaterad 30 December 2018, 22.27

Attackerna med fyrverkeripjäser fortsätter. På söndagskvällen stoppades spårvagnstrafiken i Göteborg efter en fyrverkeriattack. På flera platser har väktare och poliser beskjutits.

I Karlshamn blev på söndagskvällen väktare beskjutna med fyrverkeripjäser i ett trapphus. Även i Karlskrona ska väktare ha attackerats med smällare i ett trapphus. Enligt polisen finns inga uppgifter om skadade personer.

Spårvagnstrafiken stoppades lokalt i Göteborg sedan personer skjutit med smällare eller fyrverkeripjäser i en vagn vid Rambergsvallen. Stoppet påverkade flera linjer.

När räddningstjänsten kom fram till en brand i källaren till ett flerbostadshus i stadsdelen Varberga i Örebro kastades en så kallad banger mot den första bilen, uppger P4 Örebro. Raketer sköts även i närheten.

Attacker har ökat

I Stenungsund larmades polisen under lördagskvällen och natten mot söndag till flera ställen där ungdomar sköt raketer vårdslöst. Vid ett av tillfällena attackerades en polisbil med raketer men ingen av poliserna skadades.

– Min uppfattning är att den här typen av händelser har ökat i omfattning det här året, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst, till GT.

Även i Kronogården i Trollhättan blev en polisbil beskjuten med raketer i fredags, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Trafikstopp hotar

I stadsdelen Dalaberg i Uddevalla attackerades en nattbuss i linjetrafik sent på lördagskvällen. Först trodde man att det rörde sig om raketer, men polisen tror nu snarare att det rör sig om någon form av luftvapen eller kolsyrepistol.

Tidigare har bussförare utsatts för ägg- och stenkastning i stadsdelen.

– Ser vi minsta antydan till detta igen så bryter vi trafiken, säger Mikael Karlsson, personalchef på Uddevalla omnibus, till Bohusläningen.

Han hänvisar till omsorg om både personalens och passagerarnas säkerhet.

Även tidigare under helgen har attacker med smällare och fyrverkerier anmälts på olika platser i landet. I Kristianstad har ungdomar skjutit raketer mot poliser, väktare, privatpersoner, fordon och fastigheter. Och under lördagseftermiddagen började ett ungdomsgäng fyra av raketer mot bilar på matbutiken Willys parkering i Luleå, rapporterar Norrbottens-Kuriren.