Foto: Johan Nilsson/TT

Nya jakten på dubbelmördaren inleds

De nya dna-sökningar som gjorts av polisen i Linköping leder nu till att en ny första topsning ska göras i jakten på dubbelmördaren från 2004.

Först ut är en man vars syster har ett dna som är likt mördarens.

Telegram från TT / Omni
13 mars 2019, 13.31

Utredarna har via så kallad familjespårning hittat en person vars syster har en dna-profil snarlik mördarens, rapporterar P4 Östergötland. Kriminalinspektör Henry Jansén påpekar för radiokanalen att det inte är säkert att det rör sig om gärningsmannen.

– Det behöver inte alls vara rätt person, men hans systers dna är likt mördarens, säger han.

Det var den 19 oktober 2004 som en man högg ihjäl en åttaårig pojke och 56-årig kvinna i ett bostadsområde i centrala Linköping. Mördaren lämnade dna-spår efter sig i form av blod på kniven samt hårstrån i en mössa som han slängde under flykten.

Familjespårning i polisens dna-register, som används för att spåra misstänkta brottslingar via möjliga släktingar, är tillåten sedan den 1 januari i år.

På NFC (Nationellt forensiskt centrum) pågår även ett pilotprojekt för att se om de kommersiella dna-databaserna i släktforskningsvärlden är ett alternativ för att hitta grova brottslingar. Dubbelmordet i Linköping är ett av de fall som NFC hanterar inom ramen för projektet.

Mannen som nu hittats ska topsas i nästa vecka, enligt radion.

Fakta: Fall där polisen använder familjesökning

Några uppmärksammade fall där familjesökning i polisens dna-register använts eller ska användas:

Mord i tygbutik i Göteborg oktober 2005: En kvinna som jobbade i butiken mördades. Polisen tror att mördaren är en kvinna och har gjort en familjesökning på dna som tros komma från mördaren. Familjesökningen gav 92 träffar, som nu analyseras närmare.

Dubbelmord i Linköping i oktober 2004: En man högg ihjäl en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i ett bostadsområde. Utredarna har tagit dna-prov på tusentals personer, men tack vare familjesökningen i dna-registret finns nu ett 30-tal personer som ska utredas närmare.

Spädbarnsmord i Kungsängen 2002: Ett dött flickebarn hittas insvept i ett tygstycke vid en gångtunnel.

Mord på Visby hotell i december 1996: En kvinnlig receptionist överfölls och dödades med en bultsax.

Våldtäkt i Billdal i september 1995: En man överföll och våldtog en åttaårig flicka som var på väg hem från skolan i Billdal i södra Göteborg. Fallet var på väg att preskriberas, men tack vare familjesökningen hittades en misstänkt man som greps tidigare i mars. Mannen utreds även för ett mord i Göteborg 1994, men där saknas dock i nuläget dna att analysera.