Foto: Susan Walsh

Nya krav på att släppa Asap Rocky

Protesterna mot behandlingen av Asap Rocky fortsätter. Den amerikanske kongressledamoten Adriano Espaillat uppmanar nu Sverige, i ett brev till svenska ambassadören, att släppa rapparen.

Enligt Espaillat bryter Sverige mot internationella konventioner.

Telegram från TT / Omni
18 juli 2019, 12.12

I brevet till den svenska ambassadören i Washington, Karin Olofsdottir, anklagar kongressledamoten i hårda ord Sverige för häktningen av Asap Rocky. Rakim Mayers, som han egentligen heter, har suttit häktat sedan den 5 juli på sannolika skäl misstänkt för misshandel.

Bekymmersamt

Espaillat skriver bland annat att det är ytterst bekymmersamt att Asap Rocky inte har fått prata med amerikanska UD, något som Espaillat anser bryter mot Wienkonventionen om traktaträtten.

"Lika bekymmersam är rapporteringen från flera källor om de omänskliga förhållandena i häktet, där det inte finns tillräckligt med mat, rent vatten eller ett ordentligt ställe att sova", skriver Espailla.

Han uppmanar därför Sverige att omedelbart släppa Asap utan åtal.

Asap Rocky har via sin advokat tidigare hälsat att han behandlas på ett korrekt sätt på häktet.

Sverigebilden

Adriano Espaillat hör till kongressens latinamerikanska sammanslutning och är en av de som under onsdagen protesterade utanför kongressbyggnaden i Washington tillsammans med ledamöterna Hakeem Jeffries och Andre Carson, båda medlemmar i Demokraterna och i den afroamerikanska sammanslutningen "Congressional Black Caucus".

– Om det här var Moskva, eller Istanbul, hade jag haft förståelse. Men inte i Stockholm, Sverige. Sverige kommer att lämnas med en blåtira efter det här, sade Espaillat under onsdagens protest, enligt Aftonbladet.

– Det är ett land som frontar som ett mecka när det kommer till anständighet och demokrati, men samtidigt har de visat sig vara den totala motsatsen.

I brevet skriver Espaillat också att han är orolig att situationen kommer att trappas upp och att det i slutändan drabbar svenska turistnäringen om inte Asap Rocky släpps.

Tidigare har även Mark Brzezinski, före detta amerikansk ambassadör i Sverige, i ett brev till utrikesminister Margot Wallström uppmanat Sverige att släppa rapparen. Också han lyfte frågan om hur Sverigebilden påverkas.

För långa häktningstider

Justitieminister Morgan Johansson (S) avfärdar kraven på att regeringen ska gripa in.

– Jag har ingen förståelse för dem som har gått in och velat att regeringen ingriper i ärendet, så fungerar inte en rättstat. Regering och riksdag kan inte och ska inte ingripa på rättsväsendet, säger han.

Morgan Johansson tror inte att bilden av Sverige som rättstat kommer att påverkas av uppmärksamheten kring häktningen av Asap Rocky.

– Jag tror att bilden av Sverige och Sveriges rättsväsende är väldigt stark och god i allmänhet. Jag tror att man förstår att vi har en ordning där alla behandlas lika, det kvittar vilken profession du har. Det gäller för den här häktade mannen också, säger han till TT

Johansson har fullt förtroende för rättsväsendets sätt att hantera ärendet, men välkomnar en diskussion om längden på häktningstiderna i Sverige.

– Jag tycker att vi har för långa häktningstider, och vi borde hitta sätta att begränsa dem. Det har vi fått kritik för, säger han.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel datum för när Asap Rocky häktades.