Foto: Frank Augstein/AP/TT

Nya restriktioner när virusvåg plågar Europa

Från och med i dag, torsdag, lever 56 miljoner britter än en gång i ett nedstängt land.

Den brittiska riksdelen England är den senaste i en snabbt växande skara europeiska territorier som inför striktare åtgärder för att bromsa en andra aggressiv virusvåg.

Telegram från TT-AFP-Reuters / Omni
05 nov. 2020, 10.22

Från och med i dag kommer engelsmännen endast att få lämna sina hem för att köpa mat och mediciner samt för läkarbesök. Icke-nödvändiga verksamheter som restauranger och pubar måste hållas stängda. Till skillnad från vårens nedstängning så kommer dock grundskolor att förbli öppna.

I riksdelarna Nordirland, Skottland och Wales råder sedan tidigare liknande restriktioner.

Den brittiska skärpningen kommer samtidigt som landet rapporterar den högsta dödssiffran sedan i maj. Landet är hårt drabbat av viruset – hittills har över en miljon fall av smittan bekräftats och nästan 48 000 dödsfall rapporterats.

Paris hårt ansatt

Storbritannien är långt från ensamt. 11 miljoner fall av viruset har hittills rapporterats i Europa och smittan ökar snabbt på många håll.

För att stävja utbrottet har skärpta restriktioner den senaste tiden införts i bland annat Frankrike, Tyskland och Italien.

Paris borgmästare Anne Hidalgo meddelade under torsdagen att skärpta restriktioner kommer att införas för den franska huvudstaden där smittan sprids oroväckande snabbt.

Under onsdagen rapporterade franska myndigheter in mer än 40 000 nya fall av smittan vilket innebär att nära en och en halv miljon fall bekräftats i landet.

I hela Frankrike råder sedan förra veckan en landsomfattande nedstängning och restriktionerna i Paris kommer att skärpa reglerna ytterligare. Bland annat kommer restauranger som erbjuder mat för avhämtning att tvingas stänga efter klockan tio på kvällen.

Inte bara människor

På torsdagen meddelade även Grekland att man förbereder en ny nationell nedstängning.

Landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis meddelade vid en presskonferens att nedstängningen kommer att träda i kraft på lördagen och att den sedan kommer att råda i tre veckor.

Och det är inte bara människor som påverkas av den andra vågen smitta i Europa.

Danska myndigheter meddelar att man kommer att avliva 15 miljoner minkar sedan en mutation av covid-19 upptäckts i landets minkbestånd. Beslutet kom efter flera misstänkta fall av att smittan överförts från djur till människor som kommit i kontakt med dem.