Foto: Bertil Ericson / TT

Nyckelvittne åtalas för Catalán-mord

Ett tidigare nyckelvittne har åtalats för mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán vid en militärdomstol i Kongo-Kinshasa. En utredning tyder på att den före detta milisledaren var betydligt mer inblandad i mordet än vad han tidigare uppgett.

Telegram från TT / Omni
17 febr. 2019, 15.15

Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp och deras lokala medhjälpare Betu Shintela mördades i mars 2017. Myndigheterna har tidigare lagt skulden på den lokala milisgruppen Kamuina Nsapu, som varit inblandade i en väpnad konflikt mot regeringsstyrkor i den oroliga Kasairegionen – en konflikt som Catalán hade i uppdrag att utreda.

Men det har väckts frågor om agenter från den kongolesiska säkerhetstjänsten kan ha varit inblandade i attacken. Det har nu lett till att den lokale läraren och tidigare milisledaren Jean Bosco Mukanda i veckan åtalades för anstiftan till mord och mord med lemlästning.

Mukanda, som var ett nyckelvittne i den första rättegången i juni 2017, har gett information i en FN-utredning och pekat ut flera personer som nu är huvudmisstänkta för morden. Beslutet att åtala Mukanda kommer efter att det uppdagats att han upprepade gånger pratat i telefon med flera av de huvudmisstänkta, uppger den FN-stödda radiokanalen Okapi.

Ett 20-tal personer har åtalats misstänkta för att vara inblandade i morden på FN-medarbetarna och flera av de åtalade hävdar att Mukanda haft en aktiv roll i morden.

Fakta: Morden i Kongo-Kinshasa

FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen, några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.