Foto: Darko Bandic

Öberg tog första segern – i VM-genrepet

Sista tävlingen före VM.

Då tog Hanna Öberg säsongens första seger i världscupen när hon vann masstarten i Pokljuka efter ett imponerande skytte.

– Så himla kul, säger hon i SVT.

Telegram från TT / Omni
26 jan. 2020, 15.36

Hanna Öberg har visat en uppåtgående form den senaste tiden och radat upp pallplatser.

Inför masstarten i slovenska Pokljuka hade hon tre raka pallplatser: tvåa i sprinten i Ruhpolding, trea i jaktstarten på samma ställe och så tvåa i fredagens distanslopp.

I masstarten i Pokljuka – VM-genrepet – stod hon återigen för ett superlopp och den här gången skulle det räcka hela vägen till seger.

– Så himla kul. Det var verkligen roligt att få vara med i täten hela racet, jag är jättenöjd att jag kunde vinna den här tävlingen, riktigt kul, säger Öberg i SVT.

Snabbt och fullt

Fullt skytte i första – dessutom snabbast på skjutvallen av alla – gjorde att Öberg var med i täten tidigt i loppet. Och hon bara fortsatte att imponera i skyttet. Det andra liggande var en repris av det första: fem träff och snabbast av alla på nytt.

En bom i det tredje skyttet gjorde att Öberg tappade lite mark och gick ut som fyra, 13,5 sekunder bakom Lisa Vittozzi som sköt fullt.

Inför det sista skyttet var det fortfarande många åkare inom räckhåll för pallplatserna – och allt skulle avgöras på vallen.

Där levererade Öberg på nytt. Fem träff på 18 sekunder – fyra sekunder snabbare än den näst snabbaste på vallen och Öberg gick ut i en knapp ledning före Vittozzi.

– En bom i första stå men kanske lite onödigt men det var som i fredags, och 19 träff är bra. Och vi kom ändå in ganska samtidigt till vallen på sista och då vet jag att det bara är fullt som gäller. Jag tror nästan det var bra att jag hade en bom i näst sista, det var en bra påminnelse om vad jag måste göra så då var jag verkligen noggrann även om det gick ganska fort, säger Öberg och fortsätter:

– Sista varvet försöker jag bara pusha, det var slitigt men det höll.

Knappar in i totalen

Det var hennes första seger i världscupen den här säsongen, och fjärde raka pallplats. Ett bra formbesked med VM bara två och en halv vecka bort. Öberg knappar också in på totalledaren i världscupen, Tiril Eckhoff, som inte fanns med i masstarten på grund av sjukdom. Öberg är fortfarande trea i totalställningen på 456 poäng, 53 poäng upp till tvåan Dorothea Wierer och 68 upp till Eckhoff.

– Nu ska jag åka till Hochfilzen och ha en fin träningsvecka där innan resten av laget ansluter och vi åker på uppladdningsläger, säger Öberg.