Foto: Sergei Grits AP/TT

Pasjinian ny premiärminister i Armenien

Nikol Pasjinian har valts till ny premiärminister i Armenien. Den tidigare oppositionspolitikern var den enda som nominerats till posten.

Telegram från TT / Omni
08 maj 2018, 10.39

Oppositionen har tidigare inte haft tillräckligt många röster för att välja Pasjinian, men en politiker från det styrande Republikanska partiet sade under tisdagsförmiddagen att flera inom partiet skulle stödja Pasjinian i omröstningen.

– Armenien kommer att få en ny premiärminister. Republikanska partiets röster kommer att täcka upp för att nå de 53 röster som är nödvändiga för att välja ny premiärminister, sade republikanen Samvel Farmanjan.

Pasjinian är en före detta journalist som haft en ledande roll i de regeringskritiska demonstrationer som ledde till att den tidigare premiärministern Serzj Sargsian avgick i april.

Sargsian anklagades av oppositionen för att klamra sig fast vid makten med hjälp av ändringar i författningen, som innebar utökad makt för premiärministerämbetet.

Om parlamentet inte hade valt en premiärminister senast på tisdagen skulle ett nyval ha stått för dörren – något som antagligen hade förvärrat den politiska krisen i landet, eftersom Pasjinian tidigare sagt att hans parti kunde komma att bojkotta ett sådant val.

Den situationen har nu undvikits.

Rysslands president Vladimir Putin blev en av de första att gratulera den nya premiärministern.

"Jag hopas att ditt arbete som regeringschef kommer bidra till fortsatt starka, vänskapliga relationer mellan våra länder", skriver han i ett uttalande.