Foto: Charles Krupa/AP/TT

"Pocahontas"-hånades av Trump – har dna-bevis

Hon kallades "Pocahontas" av president Trump, som lovade att donera en miljon dollar om hon kunde bevisa en härkomst från ursprungsbefolkningen.

Nu har senatorn Elizabeth Warren lagt fram ett dna-bevis.

Telegram från TT / Omni
15 okt. 2018, 14.59

Massachusetts-demokraten Warren, som säger sig överväga att ställa upp i nästa presidentval, har återkommande hävdat att hon har släktskap med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen.

Detta har president Donald Trump ifrågasatt och belyst i så kallade skämt där han bland annat kallat Warren en "låtsas-Pocahontas". Vid ett valmöte i somras lovade Trump dessutom att donera en miljon dollar till välgörenhet om Warren skulle lyckas bevisa en koppling.

Kan stämma överens

En dna-analys som genomförts vid Stanford-universitetet i Kalifornien visar att Elizabeth Warren till största delen är av europeisk härkomst, men att där också finns spår till ursprungsbefolkningen. Hon har en släkting som tillhörde den ungefär sex till tio generationer tillbaka i tiden, vilket då kan stämma överens med Warrens egna påståenden om att hennes mormors mormors mor var åtminstone delvis indian.

"Jag förväntade mig aldrig att USA:s president skulle använda min familjehistoria som ett rasistiskt, politiskt skämt", skriver Warren i ett uttalande.

Hon påminner också om Donald Trumps donationslöfte och skriver att han kan skriva en check till en organisation som stödjer kvinnor ur ursprungsbefolkningen som utsatts för våld.

Förnekar sitt löfte

När president Trump på måndagen får en fråga om Warrens dna-test inför samlade reportrar svarar han kort:

– Vem bryr sig?

Han hävdar också – felaktigt – att han aldrig sagt att han ska donera några pengar.

Trump har återkommande beskrivit Elizabeth Warren som "Pocahontas" och anklagat henne för att ha ljugit om sina släktband för att få ett undervisningsjobb på det välrenommerade universitetet Harvard.

– Jag hoppas att hon ställer upp i president valet, för jag tror att hon blir väldigt enkel (att besegra), säger Trump.

"Pocahontas" syftar till dottern till en hövding inom den amerikanska ursprungsbefolkningen, som anslöt sig till britterna i samband med koloniseringen i början av 1600-talet. I modern tid är hon kanske mest känd från Disney-filmen med samma namn.