Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT

Polischef sparkas efter Sri Lanka-dåd

Högt uppsatta befattningshavare i Sri Lanka anklagas för att ha låtit bli att föra vidare information om möjliga attentat.

Presidenten uppmanar nu polischefen och en chef på försvarsdepartementet att avgå.

Telegram från TT / Omni
24 april 2019, 06.27

Antalet dödsoffer i attacken i Sri Lanka på påskdagen har stigit kraftigt sedan flera svårt skadade avlidit på sjukhus. Totalt är dödstalet nu uppe i 359 efter attentaten, där självmordsbombare utlöste sina laddningar vid kyrkor och hotell. 39 av dem som dödats är utlänningar.

Högt uppsatta befattningshavare lät medvetet bli att vidarebefordra information om möjliga attacker i Sri Lanka, enligt parlamentets ledare Lakshman Kiriella. Informationen kom den 4 april och togs upp på ett säkerhetsmöte där president Maithripala Sirisena närvarade – men den fördes aldrig vidare, säger Kiriella i parlamentet.

– Någon kontrollerar topparna inom säkerhetstjänsten. Säkerhetsrådet sysslar med politik. Vi måste undersöka det här, säger han.

President Sirisena uppmanar polischefen och (ungefär motsvarande) statssekreteraren vid försvarsdepartementet att lämna sina poster.

Fler gripna

Sarath Fonseka, tidigare arméchef och numera utvecklingsminister, säger i parlamentet att attackerna måste ha planerats i minst sju–åtta år.

Under natten gjorde polisen nya räder, och ytterligare 18 personer har frihetsberövats i jakten på inblandade. Just nu är 60 misstänkta frihetsberövade med anledning av dåden och fler gripanden är att vänta, enligt myndigheterna.

Polisutredningen har nu också kommit fram till att attacken utfördes av totalt nio självmordsbombare, bland dem en kvinna. Åtta av angriparna har identifierats. En av dem hade studerat i Storbritannien och Australien.

Kontrollerad explosion

Ledaren för en av de lokala islamistgrupper som ska ha utfört attackerna sprängde sig själv på hotellet Shangri-La, ett av målen för dådet.

Under onsdagsmorgonen genomförde polisen en kontrollerad explosion nära en biograf i Colombo.

USA hade ingen förhandsinformation om attentaten på påskdagen men tror att terrorplaner fortfarande smids i Sri Lanka, säger USA:s ambassadör i Colombo Alaina Teplitz. Hon utlovar amerikansk hjälp till utredningen, bland annat med hjälp av den federala polisen FBI.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig uppgift om vem som hade sparkats.

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka

Med start klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda uppgår till 359, varav minst 39 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

Fyra attacker genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i turistorten Negombo, norr om Colombo, och ytterligare en i en kyrka i staden Batticaloa på östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

Myndigheterna riktade tidigt misstankar mot en mindre, islamistisk extremistgrupp som heter National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

Ett 60-tal personer har gripits inom ramen för utredningen.