Poliser frias efter dödsskjutning av Eric Torell

Det går inte att fastställa hur Eric Torell rörde sig, eller hur han stod när han träffades. Det går heller inte att slå fast turordningen på skotten.

Nu frias två poliser för brott i samband med dödsskjutningen av 20-åringen, liksom den polis som ledde insatsen.

Telegram från TT / Omni
03 okt. 2019, 05.30

Totalt avlossades 25 skott mot Eric Torell, en 20-årig man med Downs syndrom som rymt hemifrån tidig morgon den 2 augusti förra året. Med sig hade han ett verklighetstroget vapen i plast, och han uppfattades av de poliser som mötte honom på en innergård i Vasastan i Stockholm som beväpnad och livsfarlig.

Men det är endast två av skotten som stått i fokus för den rättsliga prövningen av fallet. Dessa träffade Torell snett i ryggen och ett av dem var dödande. Åklagaren har ansett att de 23 första skotten avlossades inom ramen för det som kallas inbillat nödvärn, men att nödvärnsrätten upphörde när Torell vände ryggen till.

– Åklagaren har lagt upp sitt argument på att 23 skott var okej att skjuta, men inte de här två sista. Men det finns ingenting i vare sig den medicinska eller tekniska bevisningen som visar att det här de facto var de två sista skotten. Det kan lika gärna vara skott nummer 15 eller 16 eller något annat, säger Erik Lindberg, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och målets ordförande.

Förloppet oklart

Just att det inte går att fastställa turordningen på skotten är en av de faktorer som gör att tingsrätten väljer att fria två poliser som sköt mot Eric Torell – en 31-årig man som sköt det dödande skottet och åtalades för vållande till annans död, samt hans 36-årige kollega som sköt det andra skottet och åtalades för tjänstefel.

Rätten anser inte heller att man utifrån den omfattande utredningen kan slå fast hur Torell rörde sig, och hur han stod när han träffades. Det kan med andra ord alltså ha gått till på ett helt annat sätt än det åklagaren påstått.

Det är heller inte rimligt att kräva att poliserna skulle ha stannat upp och utvärderat effekten av skotten under den korta tidsrymd det faktiskt handlar om, enligt rätten. Förloppet kan ha varat så kort tid som tre sekunder.

– Poliserna har inte upplevt att de skjutit mannen i ryggen, och det finns experter som har uttalat sig om att det kan bli tidsfördröjningar. Man kan uppleva att man skjuter någon framifrån, men från det att man ser det till att man avlossar skottet sker en tidsfördröjning, och då kan mannen ha vänt sig om, säger Erik Lindberg.

Det använda våldet har inte heller ansetts vara "uppenbart oförsvarligt".

"Luckor i bevisningen"

Anton Strand företräder den 31-årige mannen, och säger att domen visar att tingsrätten "med bred marginal ogillar åtalet".

– När jag såg det här åtalet tyckte jag att man kunde se sådana luckor i bevisningen. Man kunde snabbt se att bevisningen inte utesluter andra alternativ. Jag trodde aldrig vi skulle stå med något annat resultat än det vi står med i dag, säger Strand.

Tingsrätten beslutar även att fria den polischef som ledde insatsen och som stått åtalad för tjänstefel. Åklagaren ansåg att han inte vidtagit de åtgärder han borde ha gjort under insatsen, men inte heller det anser tingsrätten vara bevisat.

– Det är inte bevisat att han handlat i strid med någon klar handlingsregel eller mot något fastlagd norm, utan det handlar om polisiära bedömningar, och där kan man ha olika uppfattningar utan att någon har rätt eller fel, säger Erik Lindberg.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att polismännen som sköt Eric Torell ska dömas för brott.

Åklagaren Martin Tidén är inte tillgänglig för en intervju, men säger i ett pressmeddelande att det kommer att ta tid att läsa och analysera den omfattande domen.

"Efter att jag har gjort det tar jag ställning till om jag väljer att överklaga eller inte", säger Tidén i en skriftlig kommentar.

Fakta: Tre poliser åtalades

Tre poliser åtalades för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell. Samtliga frias nu av Stockholms tingsrätt.

Utredningen har visat att totalt 25 skott avlossades, varav tre träffade. Enligt åklagaren hade poliserna inledningsvis rätt att skjuta mot Eric Torell i en så kallad inbillad nödvärnssituation. Men när Torell, enligt åklagaren, vänder ryggen till, försvinner nödvärnsrätten och poliserna skulle ha slutat skjuta.

Den 31-årige polis som skjutit det dödande skottet i ryggen åtalades för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

En 36-årig polis åtalades för tjänstefel för att ha skjutit Torell i ryggen. Det skottet var inte dödande.

En polisinsatschef åtalades för tjänstefel, då han enligt åklagaren inte vidtagit de åtgärder han borde när han lett insatsen.

Det tredje skottet som träffade Torell sköts av en annan polis som inledningsvis misstänktes för brott. Utredningen visade dock att skottet skjutits medan Torell stod vänd mot poliserna, och förundersökningen mot den polisen lades ned.

Bakgrund: Händelseförloppet

Ungefär tio minuter i fyra på morgonen den 2 augusti 2018 får polisen ett samtal från en anmälare som sett en man gå runt med "en jättestor pistol" i Vasastaden i Stockholm. Flera patruller skickas minuter efter detta till platsen.

På vägen dit får patrullerna information om att man haft ett annat ärende i närheten av den aktuella adressen, där en man med vapen hade hotat att skjuta polis. Den mannen är markerad som farlig av polisen.

En patrull, som insatsledaren färdas med, träffar Eric Torells pappa när de kör runt i det aktuella området. Pappan berättar att han letar efter sin son, som rymt från bostaden någon gång under morgonen.

En annan patrull går in på innergården på den aktuella adressen för att leta efter anmälaren, men beslutar sig för att lämna gården via en portal. På väg ut stöter de på den man som anmälaren ringt om, alltså Eric Torell. Poliserna uppfattar inte att mannen de ser håller i ett låtsasvapen och har Downs syndrom, utan tolkar situationen som mycket hotfull och backar tillbaka in på gården. Torell går efter, och höjer vapnet mot dem. Klockan 04.07 skjuter poliserna mot honom, i vad de uppfattar som nödvärn.

Vid 04.48 ringer Eric Torells pappa polisen och anmäler sin son försvunnen. Han får svaret att polisen kommer att avvakta lite med att kolla av området, då de haft en "händelse i city, som gör att vi har det ganska ansträngt just nu". En stund senare får pappan beskedet att det är hans försvunne son som skjutits till döds av polisen.

Källa: Polisens förundersökning