Foto: Jacquelyn Martin

Pompeo kan bli klar i tid till Brysselmöte

Med nöd och näppe undvek Mike Pompeo nesan att bli USA:s historias förste utrikesministerkandidat att inte godkännas i senatens utrikesutskott. Därmed väntas han kunna delta i Natos möte i Bryssel på fredag.

Telegram från TT / Omni
23 april 2018, 17.04

Godkännandet kom sedan senatorn Rand Paul i sista stund bytt fot. Det innebär att samtliga elva republikaner i utskottet sade ja, medan nio demokrater sade nej och en demokrat av procedurskäl endast röstade "närvarande".

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell säger att en majoritet verkar säkrad även i senaten som helhet, varför Pompeo troligen godkänns även där och kan tillträda i veckan. Då hinner han delta i Natos utrikesministermöte i Bryssel på fredag.

Det är en kontroversiell kandidat som president Donald Trump har lagt fram. Under sin tid som representanthusledamot från Kansas kritiserade Pompeo kärnenergiavtalet med Iran och försvarade USA:s fångläger på Guantanamo-basen. Han har även uttalat sig positivt om skendränkning som förhörsmetod.

Men det som gör Pompeo så omsusad just nu är hans påskmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Träffen syftade till att förbereda ett toppmöte mellan Trump och Kim senare i vår. Vissa anser att Pompeo, i och med resan, visat på sin diplomatiska skicklighet. Andra är irriterade på att han reste som Trumps sändebud, utan att informera utrikesutskottet.