Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pops efter tappet: "Det är väldigt tråkigt"

SVT tappar sändningsrättigheterna till världscupen och VM i tunga vinteridrotter som skidor och alpint.

Nent Group, bland annat TV3 och Viasat-kanalerna, tar över rättigheterna från 2021.

– Första tanken är att det är väldigt tråkigt, säger programledaren André Pops till Aftonbladet.

Telegram från TT / Omni
11 april 2019, 08.32

Avtalet gäller i fem år för världscuperna för skidgrenarna samt VM 2023 och 2025.

"Det här avtalet är en viktig milstolpe för oss. Det är lika viktigt som förvärvet av rättigheterna till Ishockey-VM 1989 och de olympiska rättigheterna 2011", säger Nent Groups vd Anders Jensen i ett pressmeddelande.

SVT:s programdirektör Jan Helin säger i en kommentar att man anpassat sig till förändringen som skett på tv-marknaden de senaste åren genom att samarbeta med kommersiella aktörer kring de stora sporträttigheterna.

"Vi har sedan tidigare ett bra partnerskap med Nent Group kring junior-VM och herr-VM i ishockey. Vi har goda förhoppningar om att vi också ska kunna hitta ett samarbete kring skidsporten", säger Helin.

Vinterstudions programledarprofil André Pops är bekymrad.

– Det är mycket som känns lite osäkert hur det kommer bli på längre sikt. Mitt första fokus är att vi minst två vintrar till kommer att ha det precis som det ser ut nu där vi har alla rättigheter. Vad som händer om 3-4 år framåt är svårt att säga, men det kommer inte att se ut som i dag. Det känns fortfarande osäkert vad det kommer att landa i, säger han till Aftonbladet.

Nent Group kommer inte att ha rättigheterna till skid- och alpintävlingar i Schweiz och Österrike, och heller inte i skidskytte.

Nent Group har köpt hela Nordens tv-rättigheter vilket innebär att norska NRK och finska Yle blir av med sändningsrättigheterna till skidsporterna.

Fakta: Nya tv-avtalet i skidor

Nent Groups tv-kanaler är TV3, TV6, TV8, TV10, Viasats betal-tv-kanaler samt streamingtjänsten Viaplay.

I tv-avtalet ingår VM 2023 och 2025 i skidor, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing.

Dessutom världscupen under fem säsonger från hösten i 2021 i samma grenar.

Världscuptävlingar i alpint och skidor i Österrike och Schweiz ingår inte i avtalet, inte heller skidskyttets världscup eller VM. Dessa tävlingar sänds även fortsättningsvis i SVT.