Foto: Lee Jin-Man/AP/TT

Positiva tongångar inför Korea-möte

Sydkoreas president Moon Jae-In är hoppfull inför veckans toppmöte med Kim Jong-Un, sedan den nordkoreanske ledaren lovat avbryta landets kärnvapen- och robottester.

Som en gest inför mötet har Sydkorea stoppat sina propagandasändningar vid gränsen.

Telegram från TT / Omni
23 april 2018, 05.19

Kims utspel stärker utsikterna för framgångsrika samtal mellan de båda länderna, och mellan Nordkorea och USA, säger Moon.

– Om Nordkorea tar ett steg mot kärnvapennedrustning, med början i det tillfälliga kärnvapenavbrottet, kan det innebära en ljus framtid, säger Moon i samband med ett möte i presidentpalatset Blå huset.

Kim meddelade i helgen att Nordkorea inte har något behov av ytterligare kärnvapen- eller robottester.

Tonar ner förväntningar

Uttalandet har även välkomnats av USA:s president Donald Trump – som väntas hålla ett eget möte med Kim Jong-Un i slutet av maj eller början på juni. I sin senaste kommentar tonar han dock ner förväntningarna.

"Vi är en bra bit ifrån ett avslut om Nordkorea, kanske kommer det att lösa sig, kanske inte", skriver han på Twitter.

En del bedömare har ifrågasatt tyngden i Nordkoreas utspel, då landet ännu inte öppnat för att avveckla sitt kärnvapenbestånd.

Samtidigt har Sydkorea stoppat sina propagandasändningar längs gränsen, i hopp om en bättre stämning i området inför veckans toppmöte. Sändningarna avbröts natten mot måndagen, enligt försvarsdepartementet i Seoul, som inte går in på om de kommer att återupptas efter toppmötet.

Intensiva förberedelser

Det är första gången på över två år som högtalarna på södra sidan av den hårdbevakade gränsen tystnar. I en liknande gest sänkte Nordkorea nyligen volymen på sina anläggningar, men om sändningarna nu upphör helt är än så länge oklart.

Budskapen har bland annat bestått av hårdvinklade nyheter och musik tänkt att vara provocerande eller tankeväckande för motståndaren.

Intensiva förberedelser pågår i gränsanläggningen Panmunjom inför toppmötet på fredag. Det blir första gången Nord- och Sydkoreas nuvarande ledare Kim Jong-Un och Moon Jae-In möts, och bara tredje gången de två länderna träffas på högsta nivå. De två tidigare toppmötena hölls i Pyongyang i 2000 och 2007.

Nordkorea har gått med på att låta sydkoreanska medier livesända delar av fredagens möte, och även bevaka mötet på plats i den nordkoreanska delen av gränsområdet, enligt Blå huset.

Fakta: Kim Jong-Un och vapenprogrammet

Sedan Kim Jong-Un tog makten i Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst de nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla. I fjol pågick också ett intensivt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un, som bland annat fördes via Twitter. Trump kallade Kim för "Raketmannen" och hotade att "totalförstöra" Nordkorea.

Kim å sin sida pekade ut Trump som "mentalt rubbad". Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.