Foto: Klara Fowler

Raderat mejl gav Grönwall Grammychans

En nästintill osannolik historia har lett till att den tidigare "Idol"-vinnaren Erik Grönwall är ett av de svenska hoppen på årets amerikanska Grammygala.

Han har själv inte landat i framgången.

– Jag väntar hela tiden på att någon ska komma och säga "april, april", säger han.

Telegram från TT / Omni
09 febr. 2019, 10.07

Erik Grönwall tog hem TV4:s "Idol" 2009, är sångare i rockgruppen Heat och satsar parallellt på en solokarriär på svenska. Nu är han dessutom Grammynominerad för sin insats som Simon Ivraren, en av Jesus apostlar, i livesändningen av Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices musikal "Jesus Christ superstar".

Där har han spelat tillsammans med giganter som John Legend och Alice Cooper. Nu har de största rollerna tillsammans chans att ta hem kategorin årets musikalalbum på Grammygalan.

Men vägen till musikalscenen var inte helt spikrak för Erik Grönwall. Det började med att han fick en mejlförfrågan om en audition till föreställningen – som han raderade.

– Det var en kombination av att jag tänkte att det här var för bra för att vara sant, och att det var lite konstigt formulerat. Jag tog bort mejlet det första jag gjorde, berättar han.

Hittades på Youtube

Men när det fortsatte att komma meddelanden till både honom och hans management beslöt de sig för att kolla upp vad det handlade om – och det slutade med att han fick rollen.

– Det visade sig att regissörens fru hade hittat mig på Youtube när hon sökte på rocksångare, berättar han och fortsätter:

– Jag ville inte ens räkna oddsen att de hittar mig på Youtube. Ibland ska man ha lite tur, nu fick jag ha det.

Att han själv inte riktigt har kunnat greppa vad som har hänt tror han är en fördel.

– Jag har hela tiden haft en distans till det eftersom att jag inte har förstått hur stort det är. Men den distansen har varit väldigt skön att ha, jag har kunnat hantera det på ett bra sätt, säger Erik Grönwall.

Flera svenska chanser

Han kommer att vara på plats på Grammygalan för första gången i sitt liv, men kan inte uttala sig om sina vinstchanser.

– Jag ska vara helt ärlig, jag vet inte ens vilka som är i samma kategori. Som sagt, den här härliga ignoransen... men skulle det bli en vinst blir ingen gladare än jag.

Under galan har även det svenska hårdrocksbandet Ghost chans att vinna i två kategorier, årets rockalbum och årets rocklåt. Låtskrivaren Ludwig Göransson kan ta hem hela fyra statyetter, både för sitt samarbete med Childish Gambino och för musiken i superhjältefilmen "Black Panther".

Fakta: Nomineringar i urval

De nominerade i några av de mest prestigefyllda kategorierna (priset för årets skiva går till artisten och producenterna och kan gälla antingen en singel eller ett album).

Årets skiva: Childish Gambino: "This is America", Cardi B: "I like it", Brandi Carlile: "The joke", Drake: "God's plan", Lady Gaga & Bradley Cooper: "Shallow", Kendrick Lamar & SZA: "All the stars", Post Malone: "Rockstar", Zedd: "The middle".

Årets album: Cardi B: "Invasion of privacy", Brandi Carlile: "I forgive you", Drake: "Scorpion", Her: "Her", Post Malone: "Beerbongs & Bentleys", Janelle Monáe: "Dirty computer", Kacey Musgraves: "Golden hour", Blandade artister: "Black Panther: The album".

Årets låt: Childish Gambino: "This is America", Lady Gaga & Bradley Cooper: "Shallow", Zedd: "The middle", Brandi Carlile: "The joke", Shawn Mendes: "In my blood", Drake: "God's plan", Ella Mai: "Boo'd up", Kendrick Lamar & SZA: "All the stars".

Bästa nykomling: Chloe X Halle, Luke Combs, Greta Van Fleet, Her, Dua Lipa, Margo Price, Bebe Rexha, Jorja Smith.