Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Regissören Joel Schumacher är död

Joel Schumacher, som regisserat två "Batman"-filmer, "Falling down" och "The lost boys" har avlidit, rapporterar The Independent. Han ska ha diagnosticerats med cancer i fjol.

Telegram från TT / Omni
22 juni 2020, 21.26

Schumacher föddes 1939 i New York och växte upp under knappa omständigheter. Enligt en intervju i Irish Times var hans mamma svensk, medan pappan, som var amerikan, dog när Joel Schumacher var fyra år gammal. Han började arbeta inom modeindustrin, men efter att ha fastnat i drogmissbruk och tagit sig ur det bestämde han sig för att söka lyckan i Hollywood.

Joel Schumacher började som kostymdesigner till bland annat Woody Allens "Sjusovaren", skrev filmmanus och debuterade som regissör 1981. Fyra år senare fick han sin första kassasuccé med filmen "St. Elmo's fire".

Ersatte Burton

Han ersatte Tim Burton som regissör för "Batman"-filmerna, först med "Batman forever" 1995 och sedan "Batman & Robin" 1997, en film som floppade på bio. I en senare intervju skyllde Joel Schumacher på att filmbolaget velat att han skulle göra filmen barnvänlig, vilket gjorde den "kitschig och tramsig". Schumacher var öppet homosexuell och enligt skådespelaren George Clooney så ville regissören att han skulle spela Batmanfiguren med homoerotiska undertoner, något Schumacher förnekade så sent som 2019.

– Om jag inte vore gay hade man aldrig sagt sådana saker om mig. De här historierna fanns långt innan jag kom in i bilden. Batman och Robin är två män som bor i en grotta tillsammans. Det har alltid funnits rykten om att de egentligen var ett par, sade han till Variety.

Mörk lågbudget

Efter "Batman"-fiaskot bestämde han sig för att göra mörkare lågbudgetfilmer, bland annat "8 mm" med Nicolas Cage och "Flawless" med Robert De Niro. Hans karriär spände mellan krigs- och actionfilmer, via dramat "Veronica Guerin" med Cate Blanchett i titelrollen till den storslagna filmversionen av "Fantomen på operan" 2004. Hans sista film blev "Trespass" från 2011 och ett par år senare regisserade han två avsnitt av "House of cards".

Joel Schumacher blev 80 år gammal.