Foto: Jessica Gow/TT

Rekordår för rutavdraget – städning störst

Svenskarna gör allt större avdrag för hushållsnära tjänster – summan för 2018 går mot ännu ett rekord.

Och toppen är ännu inte nådd enligt hemstädbranschen som spår att kurvan fortsätter uppåt under de närmaste åren.

Telegram från TT / Omni
24 dec 2018, 17.09

För sista gången städar Sylvia Namataka, 28, den gulmålade tvåplansvillan som ska säljas i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. Visningen för spekulanterna börjar om bara några timmar. Hon har städat huset varannan vecka under det senaste halvåret och säger att hon kommer att sakna det.

– Det är alltid roligast att städa köket, det är också den del som kunderna ger mest beröm för. När ett kök är ordentligt städat kommer också lusten att laga mat, säger hon.

Scenariot är typiskt: Familjen som bor i huset gör avdrag på skatten för halva kostnaden, och precis som många andra av städföretaget Hemfrids anställda är Sylvia Namataka född utomlands och har en utbildning i bagaget, i det här fallet en kandidatexamen i företagsekonomi vid Jomo Kenyatta-universitetet i Kenyas huvudstad Nairobi.

Vill starta eget

Städningen blev en inkomst så god som någon annan när hon flyttade till Sverige 2015. På sikt hoppas hon kunna gå vidare i karriären.

– Min filosofi är att vi alla föds till städare, vi måste tvätta vår kropp och våra kläder, eller städa i våra hem. Skillnaden är att jag får betalt för att göra det, säger hon.

Sylvia Namatakas yrke har vind i seglen, svenskarnas sammanlagda rutavdrag hamnade på 4,57 miljarder kronor under januari–november 2018. Alexandra Jansson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger att hon räknar med att siffran för helåret 2018 blir större än fjolårets 4,64 miljarder kronor.

– Rutavdraget har ökat för varje år sedan möjligheten infördes i juli 2007. Under de senaste åren har det dessutom breddats till att omfatta fler och fler tjänster, säger Jansson.

– Det är de som har de högre inkomsterna som gör de större avdragen.

Städtjänster störst

Städtjänsterna dominerar med 73 procent av den totala summan. Alexandra Janssons förklaring är att just städning i hemmet var en av de första tjänsterna som rutavdraget innefattade. Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på branschorganisationen Almega Hemserviceföretagen, har samma uppfattning.

– Det var så det började, redan från början var det störst fokus på städning. Det kan också vara så att många vill slippa städa för att man kanske inte tycker att det är så roligt, säger Kouvonen.

Prognos: Planar ut 2024

Almega Hemserviceföretagen räknar med att uppgången fortsätter i fyra–fem år innan den planar ut.

– Det finns alltid en viss försiktighet i början av en ny reform, och sedan blir det en spridningseffekt. Man får höra att grannen eller vännen har anlitat ett städföretag för att få mer fritid, säger Ari Kouvonen.

Han hoppas att fler kunder börjar ställa frågan om företagen som städar i hemmet har kollektivavtal. I dagsläget är 250 av dem anslutna till Almega, det vill säga endast en mindre del av branschen.

– Det skulle jag givetvis önska. Det har att göra med att man som företagare gör rätt för sig, och att man ger rätt förutsättningar till sina anställda.

Fakta: Rutavdraget

Innebär att personer under 65 kan göra avdrag på hälften av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, ett så kallat rutavdrag, på upp till 25 000 kronor om året. För personer över 65 är summan 50 000 kronor om året. Rutavdrag får endast göras om personen har en taxerad inkomst som täcker avdragsbeloppet.

Gäller för barnpassning, data- och it-tjänster, flyttjänster, kläd- och textilvård, personlig hjälp och omsorg, reparation av vitvaror, snöskottning, städning, trädgårdsarbete.

Rut och rot konkurrerar: Om en person har utnyttjat rotavdragets maxbelopp på 50 000 kronor om året kan inte rutavdrag göras samma år, eftersom de två avdragen samsas om samma pott.

Infördes den 1 juli 2007 av den dåvarande Alliansregeringen under statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Källa: Skatteverket, TT