Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SD:s Paula Bieler lämnar riksdagen

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler lämnar riksdagen.

Utlösande orsak uppges vara att hennes ledighetsansökan för en bröllopsresa avslogs.

Telegram från TT / Omni
11 febr. 2020, 16.42

– Jag tycker inte heller att man ska ta ledigt i tid och otid, men jag tycker att det finns vissa tidpunkter, vissa särskilda milstolpar i livet, som är speciella, att gifta sig är en sådan, säger hon till Ekot.

Bieler tycker att riksdagen behöver se över sina regler så att det går att ha ett liv utanför riksdagshuset.

– Det är en viktig principiell diskussion att ta. Ska vi vara knapptryckare, på plats i riksdagen hela tiden, försaka våra privatliv, försaka våra familjer? säger hon till Ekot.

I ett pressmeddelande uppger Bieler att den avslagna ledighetsbegäran i kombination med vissa förändringar i partiet har gjort att hon landat i att det bästa för både henne och partiet är att lämna platsen i riksdagen.

Som exempel på förändring i partiet nämner Bieler abortfrågan. SD slopade förra året kravet på att sänka tidsgränsen för fri abort.

Paula Bieler har varit ett av partiets mest synliga ansikten utåt. På tisdagen meddelade hon partiet att hon avser att lämna in en begäran om att få bli entledigad från riksdagen den sista februari. Bieler tänker nu ägna mer tid åt "livet hemmavid" och åt att avsluta sina studier. Redan i höstas lämnade hon sin post i SD:s partistyrelse.

Bieler ersätts som SD-ledamot av Monica Lövgren.