Foto: Jessica Gow/TT

Slutstrid väntar om upphovsrätten på nätet

EU gör sig redo för sista akten i en inflammerad kamp om nya upphovsrättsregler på internet.

– Vi är nöjda, säger anhängarna om den uppgörelse som nu presenterats.

– Internet är hotat, menar motståndarna inför den avgörande omröstningen i EU-parlamentet.

Telegram från TT / Omni
13 febr. 2019, 10.03

Sällan har de olika sidorna i en EU-förhandling varit så i luven på varandra som under de senaste månadernas sökande efter en kompromiss.

Nu finns ändå en uppgörelse, sedan det sista förhandlingspasset i onsdags tagit 13 timmar att genomföra, i stället för planerade fyra.

– Det här handlar om rättvisa ersättningar. Vi har inte kunna göra alla glada, men jag tror att majoriteten är det. För användarna blir det mycket tydligare, hävdar EU:s digitaliseringskommissionär Andrus Ansip på en presskonferens i Bryssel.

Länkar och uppladdning

Striden har framför allt handlat om hur upphovsrättsinnehavare ska ersättas vid länkningar och hur man undviker att skyddat material sprids utan tillstånd.

Framöver är det nu tänkt att utgivare genom avtal med stora plattformar som till exempel Google News ska kunna få ersättning. Dessutom blir stora sajter och plattformar, som till exempel Youtube, ansvariga för att inget otillåtet laddas upp hos dem.

Tyske kristdemokraten Axel Voss, som varit ansvarig för EU-parlamentets hantering av förslaget, har ett tydligt budskap till storföretagen.

– Ni har kommit upp med affärsmodeller som inneburit enorma upphovsrättsbrott. Ni är ansvariga och hur ni löser det är ert problem, säger Voss på en presskonferens i Strasbourg.

Måste godkännas

Motståndarna är dock fortfarande inte nöjda och anser framför allt att uppladdningsansvaret skapar problem.

"Det här förslaget stöper om ansvaret på internet och lägger en alldeles för stor börda på plattformarna, vilket i slutändan drabbar användarna i form av uppladdningsfilter och begränsat utbud", anser exempelvis den svenska EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Än så länge är dock saken inte klar. Uppgörelsen måste fortfarande formellt godkännas av såväl EU:s medlemsländer i ministerrådet som av hela EU-parlamentet. Framför allt hos de sistnämnda lär debatten bli het inför omröstningen i mars eller april, med tanke på motståndet hos många ledamöter.

Fortsatt kamp

På vägen dit lär den hårda kampen mellan anhängare och motståndare fortsätta.

– Det är enorm massa desinformation som flyter omkring, säger Axel Voss.

Hans svenske kollega Fredrick Federley (C) har andra invändningar:

"Det här beslutet förstör för jobben, förstör för företagen och förstör internet som vi känner det i dag", hävdar han via sms.

Fakta: Striden om upphovsrätten på nätet

EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler från början av 00-talet.

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet enades på varsitt håll om sin syn på saken under 2018. Därefter har kompromissförhandlingar pågått i förhoppning om att nå en slutlig uppgörelse senast i början av 2019. Den uppgörelse som nu nåtts måste sedan formellt godkännas av både EU-länderna och parlamentet.

Två av huvudfrågorna är förslagets artiklar 11 och 13. Den förstnämnda handlar om att medier som producerat material som via länkar sprids på internet ska få ersättning från plattformarna. Den senare ställer krav på plattformar att förhandsgranska och stoppa uppladdningen av upphovsrättsskyddat material eller riskera höga böter.

De som stöder kompromissen är nöjda med att exempelvis ha undantagit mindre och nystartade plattformar. Motståndarna befarar dock att ytterst få kommer att beröras av undantagen.