Foto: Johan Nilsson/TT

Sol och värme väntas i hela landet

En riktig högsommarvecka väntar landets alla semesterfirare.

– Det ser ut att bli ett sådant väder som många önskar sig på sin semester, varmt och soligt och badvänligt, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Telegram från TT / Omni
22 juli 2019, 14.11

Under tisdagen kommer ett högtryck in från Europa och väntas ge upp mot 30 grader varmt resten av veckan – från norr till söder.

– Jag räknar med att framåt fredag täcker högtrycket hela landet med temperaturer mellan 25 och 30 grader, förutom i fjällkedjan, säger Emelie Karlsson på SMHI.

Lokalt kan det bli över 30 grader varmt mot slutet av veckan. Det kan även bli tropiska nätter, då temperaturen stannar över 20 grader dygnet runt.

– Det är inte omöjligt. Störst chans är det vid kusterna där vattnet hjälper till att ta bort dagliga variationer i temperaturen.

Hur länge högsommarvärmen stannar är ännu oklart, enligt Emelie Karlsson.

– Det kan bli en övergång till mer ostadigt väder efter helgen, men värmen kan också stanna kvar längre.

SMHI har ännu inga varningar i samband med den kommande värmeböljan, men räknar med att utfärda klass 1-varningar för värme senare i veckan.

Brandrisken är enligt SMHI stor längs Norrlandskusten och i Norrlands inland, samt i bland annat Värmland, Skåne, Öland och Gotland. Den väntas öka ytterligare från onsdag.

– Om vi har varmt och torrt ett antal dagar kommer också brandrisken att öka, säger Emelie Karlsson.