Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Spanien når ny toppnivå av virusdöda

Dödstalet i Spanien på grund av coronaviruset har stigit till över 5 600. Ökningen av både smittade och döda stiger kraftigt enligt regeringen.

Landet avbryter alla "icke nödvändiga" ekonomiska aktiviteter i två veckor.

Telegram från TT / Omni
28 mars 2020, 12.03

Beslutet om att stoppa alla handlingar av ekonomisk karaktär är ytterligare ett försök från regeringen att hindra virusspridningen.

– Alla arbetare i icke nödvändiga ekonomiska sektorer måste stanna hemma i två veckor, meddelar statsminister Pedro Sanchez sent på lördagen. Tidigare har Italien infört liknande åtgärder.

Spanien har registrerat 832 döda i covid-19 det senaste dygnet. Det är en ny toppnotering i det redan hårt drabbade landet där över 5 600 människor har dött av coronaviruset enligt hälsomyndigheten.

Antalet konstaterat smittade har stigit till 72 248 från 64 059 i fredags. Landet har börjat testa fler människor än tidigare.

Samtidigt visar statistik att antalet nya, bekräftade smittfall verkar kunna plana ut och att epidemin i landet därmed kan närma sig toppen, enligt myndigheternas förhoppningar.

Bårhus vid flygplats

Huvudstadsregionen Madrid är fortfarande värst drabbad, med dödstal på över 2 700 personer och över 21 500 smittade enligt lördagens uppgifter.

Bakom statistiken märks coronakrisens framfart genom överfyllda sjukhus och bårhus, speciellt i Madrid som har svårt att klara av att hysa de döda.

Ett tillfälligt bårhus har öppnat i en tidigare oanvänd byggnad nära Madrids flygplats. Tidigare har myndigheter öppnat ett extra bårhus vid en skridskobana vid Palacio de Hielo, som också är ett populärt shoppingcentrum.

Militär beordras att hjälpa till med att hämta och transportera avlidna till bårhus.

Kinesiska masker

Det är två veckor sedan Spanien införde omfattande restriktioner om utegång, åtgärder som ska råda åtminstone fram till den 11 april.

Regeringen sade på lördagen att materiell hjälp kommer från Kina, och på morgonen hade 1,2 miljoner skyddsmasker anlänt till flygplatsen Barajas. I leveransen finns speciella masker för sjukvårdspersonal, men också skyddsmasker för säkerhetsstyrkor och sammanlagt 725 000 masker till offentliganställda såsom bland andra busschaufförer, brevbärare och personal på terminaler och flygplatser.