Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT

Spänt i Sri Lanka – extremister pekas ut

Sri Lankas regering misstänker att islamistiska extremister stod bakom bombdåden som skakat landet – möjligen med internationell hjälp.

En explosion inträffade när polisen försökte desarmera en sprängladdning och en mängd detonatorer hittades på en busstation. Myndigheterna är på tå och har utfärdat undantagstillstånd.

Telegram från TT / Omni
22 april 2019, 02.45

Sju självmordsbombare sprängde sig själva vid söndagens dåd. Tre kyrkor på olika håll i landet och tre hotell i den största staden Colombo attackerades. Antalet döda har stigit till 290.

Gärningspersonerna tros vara del av den lokala extremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ), enligt regeringens talesperson Rajitha Senaratne. Det utreds om den islamistiska organisationen haft hjälp från internationella grupper.

– Vi kan inte se att endast en liten grupp i det här landet kan utföra allt detta, säger han.

– Vi utreder nu det internationella stöd de haft, och andra kopplingar. . . Hur de fick fram självmordsbombarna här och hur de tillverkade bomber som dessa.

Smäll nära samma kyrka

I Colombo rådde spänd stämning på måndagen. En explosion inträffade i samband med att polisen försökte desarmera ett föremål som hittades ungefär 50 meter från kyrkan S:t Anthony i Colombo, där tiotals människor dödades på söndagen. Det finns inga uppgifter om att någon skadats i den senaste smällen.

Polis har också hittat 87 anordningar som används för att utlösa sprängladdningar vid en busstation i Colombo.

Från och med midnatt gäller ett särskilt nödläge i Sri Lanka, på presidentens order. Det skapar ett undantagstillstånd där polisen och militären får större befogenheter att gripa och förhöra människor utan arresteringsorder. Ett nattligt utegångsförbud gäller mellan klockan 20 och 04.

24 personer har gripits, men myndigheterna har än så länge inte gått in på detaljer kring dessa. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för dåden.

En rad sociala medier har blockerats för lankesiska användare. Detta har gjorts en gång tidigare, efter oroligheter som uppstod i landet förra året.

Varning uteblev efter gräl?

För knappt två veckor sedan fick den lankesiska polisen en varning om att en inhemsk, islamistisk extremistgrupp planerade attacker mot kyrkor i landet, enligt dokument som Reuters tagit del av.

– Vi måste undersöka varför adekvata åtgärder inte vidtogs, sade premiärminister Ranil Wickremesinghe under söndagskvällen, enligt The Guardian.

En orsak som lyfts fram är inrikespolitiska trätor. Det är sedan tidigare känt att premiärminister Wickremesinghe inte drar jämnt med presidenten Maithripala Sirisena. En pågående tvist dem emellan har inneburit att premiärministern lämnats utanför underrättelsetjänsternas dragningar den senaste tiden, enligt den lankesiske hälsoministern Rajith Senaratne. Därför ska han inte heller ha fått vetskap om tipset i fråga.

NTJ hade tidigare uppmärksammats främst för att medlemmar vandaliserat buddhistiska statyer i Sri Lanka.

Mot kyrkor och hotell

Vågen av explosioner inleddes strax före klockan nio på påskdagsmorgonen. Fyra explosioner gick av ungefär samtidigt och inom loppet av 20 minuter skedde ytterligare två.

Attentatspersonerna attackerade påskfirande kyrkobesökare i tre kyrkor i Colombo och Negombo på landets västkust, samt i Batticaloa på östkusten. I Colombo attackerades också människor på tre stora hotell som är populära bland utländska gäster.

Senare under dagen inträffade ytterligare två explosioner på skilda platser i utkanten av Colombo, men där är omständigheterna än så länge mer oklara. På kvällen upptäcktes en hemmagjord rörbomb vid flygplatsen i Colombo, den fördes bort och oskadliggjordes.

Interpol har skickat en grupp utredare till Sri Lanka för att bistå vid utredningen.

Många av offren var utländska medborgare. De som bekräftats så här långt kom från bland annat Portugal, Nederländerna, Spanien, Schweiz, Turkiet, Indien, Australien, Kina, Japan, USA och Storbritannien. Tre danska medborgare som dödades var barn till en välkänd företagsledare i Danmark.

Hårt drabbade kristna

Attackerna är de värsta någonsin som riktats mot den kristna minoriteten i Sri Lanka, som utgör ungefär sju procent av landets befolkning.

Muslimska ledare kräver hårdast möjliga straff för de ansvariga.

"Vi uppmanar regeringen att skapa säkerhet för alla religiösa platser och att ge maximalt straff till alla som är inblandade i dessa fega handlingar", skriver en av landets största muslimska organisationer i ett uttalande.

Explosionerna väcker liv i minnen från det våldsamma inbördeskriget i landet som avslutades 2009. Det finns nu en oro över att dåden kan komma att leda till ökad oro mellan folkgrupperna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägs av muslimer ska ha satts i brand i en ort i landets västra delar efter dådet.

Rättad: I en tidigare version av texten hade attackerna daterats till fel veckodag.

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka

Med start vid klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Totalt sju självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda skrivs till 290, med över 500 skadade.

Fyra av attackerna genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i Negombo, norr om Colombo och en i Zionkyrkan i staden Batticaloa på den lankesiska östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion utlöstes kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

Ingen grupp har tagit på sig ansvar för sprängdåden, men de lankesiska myndigheterna riktar sina misstankar mot en mindre, islamistisk extremistgrupp som heter National Thowheeth Jama'ath (NTJ).

Fakta: Sri Lanka

Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. Sri Jayawardenapura, en förstad till Colombo, räknas som landets administrativa huvudstad och här finns sedan 1982 landets parlamentsbyggnader. Colombo är Sri Lankas kommersiella huvudstad.

En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).

De senaste åren har landet upplevt våld med religiösa förtecken. Förra året attackerades flera moskéer och affärsverksamheter tillhörande muslimer. Det upptrappade våldet ledde till att regeringen införde utegångsförbud på en av de drabbade orterna. Personer ifrån buddhistiska majoriteten låg bakom våldet på landets muslimer, som anklagades för att vilja tvångsansluta människor till islam.

Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten trappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.

Decennier av ömsom fred och ömsom krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.

Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).

Källor: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden