Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix/ TT

Sparpengar läggs i befläckade företag

Telegram från TT / Omni
24 sept. 2018, 06.01

Bättre arbete med hållbarhetsfrågor. Men trots det lägger de svenska storbankerna fortfarande kundernas fondpengar i företag som kopplas till miljöförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt en studie av Amnesty och Fair Finance Guide.

Undersökningen är en uppföljning av 2015 års studie som även då visade på stora investeringar i befläckade företag.

Fem av de undersökta företagen, som Amnesty och Fair Finance Guide pekat ut som icke hållbara, finns i totalt 62 av bankernas fonder. Hos Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar och Swedbank fanns de utpekade bolagen till och med i vissa fonder som kallas etiska eller hållbara.

Störst fondinvesteringar i dessa företag har Nordea och Swedbank, totalt över fyra miljarder kronor. Minst har SEB.

Men, konstaterar Amnesty och Fair Finance Guide, bankerna har blivit bättre på att jobba med hållbarhetsfrågor i sin fondförvaltning och speciellt Swedbank får beröm för sitt arbete med att försöka påverka bolagen att bättra sig.

Rättad: I en version utgiven i måndags pekas Stora Enso i faktaruta och bildtext ut som ett av bolagen som kränker mänskliga rättigheter. Det gällde tidigare, men inte längre.

Fakta: De pekas ut

Bolagen som hängs ut i undersökningen är kemikoncernen Dow Dupont, gruvbolaget Goldcorp, oljebolaget Shell, gruvbolaget Vedanta Resources och fordonsföretaget Renault.

Skogsbolaget Stora Enso fanns ursprunglingen på listan, men inte längre eftersom problematiken har åtgärdats.

Källa: Amnesty, Fair Finance Guide