Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Splittrat Labour söker enad front mot May

Den brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn hoppas kunna ladda upp för slagläge mot den pressade premiärministern Theresa May när Labour samlas till kongress. Men först måste han överbrygga de djupa splittringarna i sitt parti.

Telegram från TT / Omni
23 sept. 2018, 08.47

– Den rena fientlighet som råder mellan Corbyn och hans motståndare är rätt så remarkabel, säger Anand Menon, statsvetarprofessor vid King's College i London, till AFP om stämningen i Labour inför den fyra dagar långa kongressen i Liverpool som inleds under söndagen.

Partiet har ett gyllene läge att tvåla till regeringen, sedan en alltmer frustrerad Theresa May i veckan fick tummen ner av EU för de brexitplaner som delar hennes konservativa parti.

Svår balansgång

Men även Labour är splittrat i frågan. Corbyn har försökt undvika ämnet då det tvingar honom till en svår balansgång mellan Labours yngre EU-vänliga anhängare och de traditionella arbetarväljare som är för ett utträde ur unionen. På kongressen väntas den EU-vänliga falangen trycka på för att partiet ska förespråka en ny folkomröstning om brexit vilket Corbyn, när han pressats på svar, sagt att han är emot.

Oppositionsledaren lär försöka hålla fokus på de frågor som han är mest trygg i, såsom fördelningspolitik och sociala reformer – där hans mer radikala inriktning ökat avståndet mellan partiets vänster- och mittenfalang.

Djupa sår

Men han behöver också hantera beskyllningarna om att han gett antisemitistiska åsikter spelrum inom sitt parti. Anklagelserna har även kommit från Labour-tungviktare som den tidigare premiärministern Gordon Brown, och diskussionen har rivit upp djupa sår i partiet.

Labour har trots allt legat relativt stadigt i opinionsmätningar under de senaste månaderna. Det är dock oklart hur mycket kaoset inom regerande Konservativa partiet hjälpt till att hålla uppe siffrorna.

Fakta: Jeremy Corbyn

Född i Chippenham i England 1949.

Efter att ha arbetat för olika fackföreningar fick han sitt första genombrott i politiken som 25-åring när han valdes in i ett lokalt styre i Haringey, en stadsdel i norra London.

Har varit parlamentsledamot för Islington i norra London sedan 1983. Gick emot partiledaren och senare premiärministern Tony Blair i hundratals omröstningar i parlamentet och gjorde sig känd som en högljudd kritiker av kriget i Irak.

Efter det att Labour lidit två valnederlag i rad fördes Corbyns namn fram när en ny partiledare skulle utses 2015. Förslaget togs först inte på allvar men det slutade med att Corbyn blev vald med nästan 60 procent av rösterna. Valdes efter intern kritik om 2016.

I nyvalet 2017 vann Corbyn stöd hos många väljare genom lyfta fram växande ekonomiska klyftor och lyckades vinna en rad nya mandat i parlamentet, samtidigt som regerande Konservativa partiet backade.