Starka reaktioner efter domen i Myanmar

Två Reutersjournalister döms till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemligheter i Myanmar (Burma), meddelar en domare i Rangoon.

Domen väcker starka reaktioner från flera håll, däribland Sveriges utrikesminister.

Telegram från TT / Omni
3 September 2018, 06.25

Två Reutersjournalister döms till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemligheter i Myanmar (Burma), meddelar en domare i Rangoon.

Domen väcker starka reaktioner från flera håll, däribland Sveriges utrikesminister.

Wa Lone, 32 år, och Kyaw Soe Oo, 28 år, döms för att ha tagit emot hemliga statliga dokument i samband med en undersökning av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppen rohingya i Rakhineprovinsen i västra Myanmar.

Journalisterna nekar till brott och menar att de utsatts för en komplott. I rätten berättade de att de bjudits in till middag med ett par poliser som gav dem de hemliga dokumenten, varpå de greps när de lämnade restaurangen.

"Risk för självcensur"

En polis har vittnat om att han och flera kollegor fick i uppdrag att sätta dit reportrarna genom att förse dem med hemliga dokument. Men enligt domaren står det ändå klart att journalisterna agerat med avsikt att skada nationen.

– Det här är givetvis oerhört tragiskt för journalisterna själva, eftersom det helt uppenbart är fabricerade anklagelser, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, till TT.

– Men det är också en stor tragedi för medier i allmänhet i Myanmar. Anledningen till att man gör detta är inte för att kontrollera just dessa journalister, utan för att kommunicera ut ett budskap till alla deras kollegor att det här kan hända er. Det skapar en enorm självcensur i landet.

FN:s representanter i Myanmar, liksom EU, kräver att reportrarna släpps omedelbart och att de tillåts börja jobba som journalister igen. Liknande krav och fördömanden kommer från människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty, liksom en rad länders ambassadörer.

"Sorglig dag"

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström stämmer in i kritiken.

"De arbetade för att få fram sanningen om kränkningarna i delstaten Rakhine och bör släppas omedelbart. Detta är en sorglig dag och ett hårt slag mot pressfriheten i Myanmar", skriver Wallström på Twitter.

Reuters överväger nu att ta fallet vidare till internationell domstol.

– I dag är en sorglig dag för Myanmar, för Wa Lone och Kyaw Soe Oo och för pressen i hela världen, säger Reuters chefredaktör Stephen J Adler.

– Jag är inte rädd. Jag har inte gjort något fel och jag tror på rättvisa, demokrati och frihet, säger Wa Lone efter domen, enligt Reuters.

Befarar folkmord

Över 600 000 människor beräknas ha drivits på flykt sedan den myanmariska militären inledde en offensiv i Rakhineprovinsen. FN befarar att det pågår folkmord på rohingyer. Enligt Reportrar utan gränser är journalister förbjudna att komma in i Rakhinestaten, där den misstänkta etniska rensningen av muslimer pågår.

2013 rankades Myanmar på plats 151 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. 2017 hade landet klättrat till plats 131.

Situationen för journalister förvärrades efter att militären gav sig in i Rakhinestaten i augusti 2017. Samma år åtalades 20 reportrar.

Bakgrund: Censuren tar nya former

I över 50 år styrdes Myanmar (Burma) av en militärregim där medier förstatligats och journalister sattes i fängelse. Vid landets första steg mot demokratisering lades den statliga nämnden för censur ner 2012.

Men försöken att kontrollera medierna var långt ifrån över. 2013 antogs en ny lag, telekommunikationslagen, vars syfte var att underlätta för utländska investeringar i landets eftersatta it-sektor. Men lagen är också skriven på ett sådant sätt att den i samband med digitaliseringen av medierna kunnat användas mot journalister som rapporterar kritiskt på nätet. I Reutersjournalisternas fall rör det sig dock om en annan lagtext.

När Aung San Suu Kyi tog över makten i Myanmar efter valet 2015 var hoppet om förändring stort. Men hon blev bakbunden i sin roll som ledare eftersom militären bland annat behöll en fjärdedel av platserna i parlamentet och därmed möjligheten att blockera viktiga lagändringar.