Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholm stänger gym och simhallar

Stockholms stad stänger gym och simhallar på grund av den ökande smittspridningen av coronaviruset.

Dessutom införs besöksstopp på äldreboenden under nästa vecka.

Telegram från TT / Omni
20 nov. 2020, 13.09

Stadens gym och simhallar stänger för allmänheten. Simskola och föreningsverksamhet för barn och unga påverkas dock inte.

– All idrottsverksamhet för vuxna i stadens idrottshallar kommer att bokas av, säger idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) på en pressträff.

– Träna utomhus. Besök till exempel Stockholms stadion, spring några varv på löpbanorna eller ta på er vantar och besök några av stadens utegym, säger Ernlund.

Biblioteken och medborgarkontoren håller fortsatt öppet.

– Vår uppmaning till er är att besök inte biblioteken om ni verkligen inte måste, säger Ernlund.

Besöksstopp

Stockholms stad inför ockhå besöksstopp på äldreboenden från den 23 november till den 30 november på grund av smittspridningen, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

– Antalet bekräftade fall ökar inom äldreboenden igen. Antalet bekräftade fall har nästan fördubblats sedan förra veckan, säger König Jerlmyr och fortsätter:

– Träffpunkter och mötesplatser är viktigt i många äldres vardag. Ensamhet och isolering är en väldig svår påfrestning, men det är av omsorg om stockholmarna som vi inte räds att fatta de beslut som krävs.

Kan förlängas

Äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) säger att stoppet kan komma att förlängas efter den 30 november.

– Sannolikheten för en sådan förlängning är naturligtvis mycket stor. Efter beskedet från regeringen i går att Folkhälsomyndigheten kan utfärda lokala besöksstopp runt om i Sverige får vi återkomma nästa vecka hur det kommer att se ut efter den 30 november.

Feriejobb under jullovet kommer inte heller att erbjudas till stadens ungdomar.

– Jag förstår att många ungdomar blir besvikna, men vi kommer nu fokusera på att ordna fram många och bra sommarjobb för Stockholms ungdomar fram till sommaren 2021, säger Ernlund.