Foto: Henrik Montgomery/TT

Stockholmskrogen Frantzén 21:a i världen

Frantzén i Stockholm har som enda svenska krog tagit sig in på den prestigefyllda listan över världens 50 bästa restauranger. Bäst i världen är franska Mirazur.

Telegram från TT / Omni
25 juni 2019, 18.30

Den som vill njuta av världens bästa restaurangupplevelse får bege sig till Menton på franska Rivieran, enligt listan "World's 50 best restaurants". Där styr den argentinske kocken Mauro Colagreco på Mirazur.

Listan sätts samman av en jury bestående av över 1 000 kockar, krögare, matskribenter och gastronomer.

Förra året fanns inga svenska krogar med bland de 50 bästa, men i år har Frantzén i Stockholm klättrat upp på plats 21. Förra året hamnade krogen utanför prestigelistan, på plats nummer 65.

Frantzén, som drivs av stjärnkocken Björn Frantzén, har även som enda svenska restaurang hittills belönats med tre stjärnor i Michelinguiden.

Ytterligare en svensk restaurang återfinns i år på tröstlistan över världens 50–120 bästa. Fäviken i Järpen, som stänger vid årsskiftet, listas på plats 68.

Danmark skördar som vanligt triumfer i krogsammanhang och får in två restauranger bland världens fem bästa. Noma i Köpenhamn blir tvåa och Geranium, också i den danska huvudstaden, listas som nummer 5. Noma har toppat listan fyra gånger tidigare.

Inga andra nordiska restauranger har i år tagit sig in på 50-bästa-listan.

Fakta: Världens tio bästa krogar

Här är väldens tio bästa restauranger, enligt The Worlds 50 best restaurants:

1. Mirazur, Menton, Frankrike

2. Noma, Köpenhamn, Danmark

3. Asador Etxebarri, Axpe, Spanien

4. Gaggan, Bangkok, Thailand

5. Geranium, Köpenhamn, Danmark

6. Central, Lima, Peru

7. Mugaritz, San Sebastian, Spanien

8. Arpège, Paris, Frankrike

9. Disfrutar, Barcelona, Spanien

10. Maido, Lima, Peru