Foto: Fredrik Persson/TT

Stora trafikstörningar efter vattenläcka

Under söndagskvällen inträffade en läcka i en vattenledning på Norrlandsgatan i centrala Stockholm.

Klaratunneln har stängts – och det finns en risk för att en lyftkran välter på grund av vattenmassorna.

Telegram från TT / Omni
16 febr. 2020, 23.20

Vattenläckan på söndagskvällen har tvingat Trafikverket att stänga den viktiga genomfartsleden Klaratunneln, samt en påfart till E4 vid Tegelbacken.

Även Hamngatan har stängts för trafik mellan Malmskillnadsgatan och Norrlandsgatan, vilket påverkar trafiken på Norrlandsgatan.

Det fanns vid 01-tiden ingen prognos på när tunneln kommer öppnas igen. Räddningstjänsten arbetar på platsen med att säkra en lyftkran som riskerar att välta på grund av läckan. Detta väntas pågå fram till minst klockan 08 på måndagsmorgonen.

– Jag skulle rekommendera att inte välja vägen genom stan, säger Lisen Sessler, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, angående utsikten för morgontrafikanter.

Det var ett stort rör som gick sönder och orsakade läckan. Vattenflödet har stoppats, men marken runt läckan kan vara underminerad, befarar räddningstjänsten.

– Stora mängder vatten har runnit ner i springor vilket kan ha underminerat marken där kranen står. Vi tittar på det just nu tillsammans med kranföretaget och gatukontoret, säger Tommy Wållberg vid räddningstjänsten.

Ett stort område kring kranen har spärrats av.

– Räddningstjänsten har önskat att vi spärrar av området, och vår personal på plats har bedömt att 100 meter åt alla håll är en rimlig avspärrning, säger Peter Asp, vakthavande befäl hos polisen.

Polisen och räddningstjänsten har också undersökt om några lägenheter behöver evakueras.

– Om nu kranen i värsta fall skulle välta har vi kontrollerat att det inte bor några människor i de fastigheter där den skulle kunna ramla. Det fanns inte några människor i någon av lägenheterna, säger Tommy Wållberg.