Foto: Johan Nilsson/TT

Stormvarningar i nordligaste Sverige

Det blåser rejält i Norrbotten. SMHI har gått ut med flera stormvarningar och vägar har stängts på grund av hårt väder.

Telegram från TT / Omni
16 febr. 2019, 05.11

Det djupa lågtrycket, som har fått namnet Julia, har kommit in över norra Norrland och fört med sig rejäl vind. Stormvarningar ligger ute för Norrbottens län och norra Lapplandsfjällen. Det innebär vindstyrkor på 25 meter per sekund. Även i Västerbottens län varnar SMHI för mycket hård blåst.

Flera vägar nära Riksgränsen har stängts på grund av hårt väder. En av vägarna är E10 från Björkliden, och på grund av strömavbrott i området fungerar inte varningssignaler på bommarna samt tillhörande informationstavla i Björkliden, meddelar Trafikverket.

Temperaturerna ligger på några minusgrader längst i norr. I fjällområdena kommer det också mycket snö. Naturvårdsverket varnar i sina prognoser för laviner i Abisko och Riksgränsfjällen. Varningen ligger på en fyra på den femgradiga skalan.

"Gå inte ut på fjället!", skriver Krisinformation.se på Twitter.

Även bilförare bör undvika att ge sig ut på vägarna i största möjliga mån.

– Om man verkligen måste ta bilen handlar det i grund och botten om att sänka hastigheten. Vid sådant här väder minskar sikten och då gäller det att vara väldigt uppmärksam på väglag och sina medtrafikanter, säger Joanna Ljunggren, presstalesperson vid Trafikverket.

Vinden väntas avta under natten och på söndagen blir det molnigt, och kanske ett lätt regn.