Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sverige näst bäst i världen på innovation

Sverige klättrar ett steg i årets version av Global Innovation Index och rankas nu som tvåa i världen. Schweiz har fortfarande topplaceringen på listan över världens mest innovativa ekonomier – för nionde året i rad.

Telegram från TT / Omni
24 juli 2019, 19.39

Sverige har under flera år legat högt på listan, som presenteras i en rapport av FN:s immaterialrättsorganisation WIPO.

I år rör sig flera asiatiska länder uppåt på rankningen. Kina, som förra året för första gången hamnade bland de 20 bästa länderna, är nu på plats 14 och även Sydkorea avancerar. Längre ner på listan noteras att länder som Vietnam, Thailand, Indien och Filippinerna blir allt bättre på innovation.

"Den globala konkurrensen ökar hela tiden, inte minst från Asien. Det är viktigare nu än någonsin tidigare att öka kunskapen om immateriella tillgångar, såsom unik kompetens, teknik, varumärken och goodwill, och hur man bäst tar tillvara och skyddar dem", säger Peter Strömbäck, generaldirektör på Patent- och registreringsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är innovationssektorn fortsatt på frammarsch i världen, trots den allmänna uppbromsningen av den ekonomiska tillväxten. Men FN-organisationen varnar också för att ökad protektionism kan få utvecklingen att stanna av.

Global Innovation Index

Det globala innovationsindexet upprättas varje år sedan 2008 av bland annat Cornell-universitetet och FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. Det bedömer ländernas kapacitet för innovation och deras resultat på området.

Syftet med indexet är, enligt organisatörerna, att öka fokus på innovation som drivmedel för ekonomisk tillväxt och att göra det möjligt att följa enskilda länders utveckling.

Global Innovation Index 2019

1. Schweiz (1)

2. Sverige (3)

3. USA (6)

4. Nederländerna (2)

5. Storbritannien (4)

6. Finland (7)

7. Danmark (8)

8. Singapore (5)

9. Tyskland (9)

10. Israel (11)