Foto: Jens Meyer

Sverige utanför pallen i sprinten

Två svenskor utslagna redan i kvalet. Tre svenskor utslagna i kvartsfinalen.

Den klassiska sprinten i tyska Oberstdorf blev ingen svensksuccé – tvärtom.

Ett litet glädjeämne: Linn Svahn tog sig till final igen.

Telegram från TT / Omni
26 jan. 2020, 09.46

Svahn, som vunnit dubbla fristilssprintar i år och dessutom stått överst på pallen i två sprintstafetter, var den enda svenskan som tog sig vidare från kvartsfinalerna. I semifinalen var det på håret – men Svahn tog sig vidare till finalen på tid. Väl där orkade inte riktigt 20-åringen hänga med hela vägen och slutade femma.

– Det har varit en kamp från början till slut. Jag hade inte mer i kroppen än en femteplats, jag krämade ur allt, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag har haft lite småskavanker och en förkylning sedan Dresden (för två veckor sedan) och då får man kämpa.

Ryskan Natalja Neprjajeva vann före Anamarija Lampic, Slovenien, och Jessica Diggins, USA.

Svahns femteplats var trots allt den klart bästa blågula placeringen för dagen på damsidan.

För resterande svenskor gick det ordentligt tungt i nästa års VM-bana. Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Emma Ribom slogs ut i kvartsfinalen medan Moa Lundgren och Linn Sömskar slogs ut redan i kvalet. En vallamiss enligt flera av åkarna.

– Jag tycker inte att jag hade tillräckligt bra grejer faktiskt. Jag fick ingenting gratis. Mot de andra tycker jag att jag får slita mer och jag har inte den formen att jag klarar av att gå med då, sade Dahlqvist till SVT.

– Tyvärr var materialet även i dag inte tillräckligt bra. De (vallarna) ändrade från prologen men det var ändå inte konkurrenskraftigt. Fästet var bra, men glidet var inte där, sade Sundling.