Foto: Jens Meyer/AP/TT

Sverige väl ansett – förutom hos grannarna

Telegram från TT / Omni
16 juni 2018, 21.29

Sverige anses vara ett föredömesland och stora delar av omvärlden har en övervägande positiv bild av vårt land. Men i Norge och Danmark har opinionen vänt enligt en ny rapport från Svenska institutet, rapporterar Svenska Dagbladet.

36 procent av befolkningen i våra två grannländer har bytt uppfattning om Sverige de senaste åren, enligt rapporten "Sverige i ett nytt ljus", som baseras på stora samlingar data. "Naivt, politiskt korrekt och ett land med omfattande samhällsproblem", tänker många norrmän och danskar efter migrationsåret 2015.

– Men Sverigebilden internationellt är annars övervägande positiv och kännetecknas snarare av stabilitet än förändring, säger Henrik Selin, chef för avdelningen för interkulturell dialog på Svenska institutet, till SvD.

Bilden anses dock stå inför en stor utmaning från andra Sverigebilder som sprids i sociala medier, främst via Twitter och ofta via ett fåtal högerpopulistiska sajter, på andra språk. Den händelse som gjorde överlägset störst intryck utomlands förra året var Donald Trumps uttalande om vad som (inte) hände i Sverige "i går kväll".