Foto: Jessica Gow/TT

SvFF kan ändra regler efter misstänkt fusk

Svenska fotbollförbundet utreder misstankar om systematiskt fusk bland klubbar som använder icke EU-medborgare med turistvisum för att spetsa sin trupp.

Samtidigt förbereder man för en regeländring.

Telegram från TT / Omni
12 april 2019, 09.23

Förbundsjuristen Tobias Tibell säger till Dagens Nyheter att Sverige kan införa samma krav som i Norge.

– I Norge har man stängt möjligheten att få speltillstånd genom turistvisum och kräver ett uppehållstillstånd, säger Tibell.

Kommittén som ska lägga fram sitt förslag för representantskapet i slutet av året överväger olika åtgärder.

Fotbollförbundet har fått in ett stort antal anmälningar. De flesta handlar om enskilda spelare, men det finns också fall där det kan misstänkas att klubbar agerar systematiskt.

– I vissa fall kan det nog vara så att man är omedveten om vad man får och inte får göra, men det kan säkert också finnas de som ser en möjlighet att sportsligt vässa sina spelartrupper på det här sättet för att bli konkurrenskraftiga, säger Tibell.

I ett brev till ett stort antal föreningar klargör man reglerna för amatörspelare. I brevet, som gått ut till alla herrföreningar i division 2-4 och Elitettan till division 2 på damsidan, poängterar förbundet ”på förekommen anledning” att det inte är tillåtet för svenska klubbar att ”värva” spelare som inte är medborgare i EU för att spela fotboll som amatörer. Undantag kan göras för icke EU-medborgare som vistas i landet av andra skäl, som till exempel studier.