Swenn-Larsson tillbaka i toppen

Anna Swenn-Larsson har grenslat färdigt. Och efter det tunga fjolåret är slalomspecialisten tillbaka i första startgrupp – lagom till OS.

– Nu skulle jag gärna få ut farten jag har på träning, säger 26-åringen.

Telegram från Pyeongchang, TT:s utsände / Omni
13 febr. 2018, 18.00

Förra säsongen blev till slut en mardröm.

Anna Swenn-Larsson körde ur i nio av tio slalomtävlingar i världscupen, samtliga gånger via en grensling. Men en vända ner till Europacupen, för att samla självförtroende och rankningspoäng, räddade i alla fall lite av det förlorade.

– Man blir ju stressad, det sätter sig mycket i huvudet. I början kändes det ju lugnt, men det satte sig mer och mer i huvudet, jag blev mer och mer stressad, berättar hon.

– Men det kändes ändå bra att jag åkte i väg och körde Europacup. Det gav bra med punkter så jag ändå fick starta precis efter 30, i stället för att starta kring nummer 60 någonstans.

Utan press

När säsongen började hade svenskan startnummer 35. Men fem topp tio-placeringar hittills under världscupsäsongen har gjort att Anna Swenn-Larsson sakta men säkert klättrat uppåt i startlistan. Till onsdagens slalom är hon tillbaka på topp 7.

– Hela försäsongen funkade väldigt bra. Sedan kändes det på ett sätt ganska skönt att få starta utanför topp 30 i premiären i Levi, jag kände ingen press utan att det skulle bli kul, berättar svenskan.

– Sedan har det bara fortsatt så, jag har känt mig stabil.

TT: Och grenslingarna är det slut med?

– Jag tror inte att det hänt ens på träning i år. Men det gjorde det inte förra året heller. Utom på tävling då.

"Smart säsong"

Anna Swenn-Larsson startar nu som nummer två i OS-slalomen, natten till onsdagen svensk tid.

– Anna har en väldigt stabil och stark säsong bakom sig. Hon startade ju med startnummer 35, nu är hon topp sju. Hade någon sagt det före säsongen hade vi säkert skrivit under på det, säger landslagstränaren Christian Thoma.

– Hon har gjort en väldigt smart säsong, men tills nu har hon ändå inte träffat optimalt på någon tävling än.

Frida Hansdotter har startnummer 7, Emelie Wikström nummer 19 och Estelle Alphand nummer 22. Storfavoriten, amerikanskan Mikaela Shiffrin, har startnummer 3.