Foto: Sana/AP/TT

Syrien: Dödade och skadade i israelisk attack

Det syriska luftvärnet öppnade eld mot israeliska robotar som avlossats mot mål i södra Syrien, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana.

Kort därpå kom rapporter om dödsfall och att soldater skadats.

Telegram från TT / Omni
31 aug. 2020, 22.59

– De israeliska attackerna ledde till att två dog martyrdöden och att sju soldater blivit skadade, säger en militärkälla till Sana.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) – som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien och som är i opposition mot regimen – har robotarna skjutits mot enheter ur den libanesiska Hizbollahmilisen och dess allierade syriska miliser sydväst om Damaskus och i den södra provinsen Daraa.

Enligt SOHR dödades två syriska soldater och tre allierade utländska milismän.

Bekräftar sällan

Bekräftelsen om döda och skadade kom kort efter att Syrien först larmat om anfallet.

– Den israeliska fienden beskjuter mål i den södra regionen med . . . robotar och vårt luftvärn bekämpar dem, sade en militär källa då till Sana.

Israel har genomfört hundratals robotangrepp mot mål i Syrien sedan kriget började 2011. Ofta är målen enheter ur Hizbollah eller iranska styrkor, som båda slåss på regimens sida i kriget.

Den israeliska sidan bekräftar sällan de egna attackerna men har uppgett att stridsflygplan, attackhelikoptrar och andra enheter ur flygvapnet sattes in mot mål i södra Syrien den 3 augusti.

Incidenter vid gränsen

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah varnade i helgen att milisen ska döda en israelisk soldat för varje egen medlem som dödas av Israel men att Hizbollah "inte har bråttom". Detta sedan en Hizbollahmedlem dödats i en israelisk attack i Syrien den 20 juli.

Efter flera incidenter vid den israelisk-libanesiska gränsen sade Israel i onsdags att flygattacker genomförts mot Hizbollahs observationsposteringar i södra Libanon.

I slutet av veckan sade sig Hizbollah ha skjutit ned en obemannad israelisk farkost som flög in över gränsen.