Thåströms signeringskö "fantastiskt att se"

Ett starkt internationellt program och den längsta signeringskön hittills. Så sammanfattar arrangörerna Bokmässan i Göteborg. Antalet besök ökade något från förra året.

Telegram från TT / Omni
29 sept. 2019, 15.45

Efter att Bokmässan 2017 tappade 19 000 besök, till följd av den högerextrema tidsskriften Nya Tiders medverkan och nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer, kunde mässan 2018 återhämta sig något när besöken ökade med 8 000.

I år ökade besöken igen, med 761 till 86 132. Den knappa ökningen till trots är arrangörerna stolta över årets siffra.

– Bokmässan är ju Nordens största kulturevenemang och jag tycker vi visar på att Bokmässan fortfarande är relevant och aktuell för den bokälskande allmänheten. 86 132 besök är vi jättestolta över, säger mässansvariga Frida Edman.

Rekordsignering

Med 120 utländska författare på plats stoltserade årets bokmässa med sitt starkaste internationella seminarieprogram hittills, enligt arrangörerna.

Även rekordet för längsta kö till en boksignering sägs ha slagits när kön framför Joakim Thåströms signeringsbord växte sig 170 meter lång.

– Det var fantastiskt att se. Som vanligt har det varit oändligt många möten mellan författare och läsare. Vi är väldigt glada och nöjda med årets mässa, säger Frida Edman.

Sydafrika temaland 2020

Årets mässa hade något färre utställare än förra året, men fler programpunkter samt medverkande i seminarier och monterprogram, enligt mässans sammanställning.

– När man blickar ut över mässgolvet finns det inga som helst tecken på minskad läslust. Det tycker jag är fint, säger Frida Edman.

Nästa års temaland blir Sydafrika.

– Med temasatsningen handlar det väldigt mycket om att lyfta dagens berättelser från ett litteraturrikt land med elva officiella språk, en framväxande kvinnokamp och många unga poeter, säger Frida Edman.

2020 års övriga teman blir satsningen "Läs, läs läs!", som syftar till att främja läsande bland barn och ungdomar samt "Digital kultur", som också berör ungas läsvanor.

– Vi tror att genom att möta barn och unga där de finns så kan vi bygga broar mellan läsning och digital kultur, säger Edman.

Fakta: Bokmässan 2019 i siffror

Antal besök: 86 132

Utställare: 789

Programpunkter: 4 185

Medverkande: 3 098