Foto: Petra Urban/AP/TT

Tjugo års fängelse för Abdeslam

För terrorn i Paris 2015 dröjer det ännu länge innan någon rättegång kan hållas.

För ende överlevande gärningsmannen – Salah Abdeslam – väntar ändå en lång tid i fängelse sedan han förklarats skyldig i en separat eldstrid med belgisk och fransk polis.

Telegram från TT / Omni
23 april 2018, 05.01

Både Abdeslam och hans medåtalade, Soufien Ayari, dömdes på måndagen av en domstol i Bryssel till 20 års fängelse för terrorkopplat mordförsök på belgiska och franska poliser.

Gott så, tycker polisens företrädare.

– Att domstolen anser det vara ett terroristagerande om man öppnar eld mot polisen med vapen ämnade för krig gör mig särskilt nöjd, säger advokaten Maryse Alié, som bevakar de beskjutna polisernas intressen i rättegången, till tidningen Le Soir.

Skott i Forest

Rättegången har gällt en skottlossning som utbröt då en gemensam belgisk-fransk insats gjordes mot ett hus i Forest, strax söder om Bryssels centrum, den 15 mars 2016.

Vid det läget var Abdeslam en av Europas mest jagade män, sedan han knutits till den våldsamma islamistattacken i centrala Paris den 13 november 2015.

I Forest slutade skottstriden med att polisen hittade en död gärningsman – den tidigare Sverige-boende algeriern Mohamed Belkaid – men också spår av Abdeslam och Ayari, som sedan kunde gripas tre dagar senare under relativt stillsamma omständigheter i en annan Bryssel-kommun, Molenbeek.

Domstolen anser nu att alla de tre som befann sig i huset varit deltagande i händelserna. Eftersom den ihjälskjutne Belkaid skadats i den första skottlossningen drar domstolen slutsatsen att Ayari och/eller Abdeslam legat bakom nästföljande eldgivning.

Överklagar?

Abdeslam har sedan gripandet suttit mestadels i franskt häkte, i väntan på rättegång kring Paris-dåden. Han fanns på plats när rättegången i Bryssel inleddes i början av februari, men ville då i princip bara säga att han tänkte tiga.

Om han kommer att överklaga är ännu oklart.

– Vi ska analysera domen i grund. Jag ska höra med Salah Abdeslam vad hans önskan är, om han vill överklaga eller inte, säger hans advokat, Sven Mary, efter måndagens dom, enligt Le Soir.

Var Abdeslam ska avtjäna sitt straff är också oklart.

– Det kommer att diskuteras av belgiska och franska myndigheter, konstaterar belgiske domstolschefen Luc Hennart på en presskonferens efter rättegången.

Fakta: Abdeslam och terrorn

Den 13 november 2015 dödas 130 personer i Paris när islamistiska terrorister går till attack mot krog- och restauranggäster, en musikkonsert och en fotbollsmatch. Merparten av gärningsmännen dödas eller dödar sig själva under dådet. Ytterligare ett antal dör vid ett polistillslag i en Parisförort några dagar senare. Den ende av deltagarna som tros ha överlevt är Salah Abdeslam, född 1989, som snabbt blir en av Europas mest jagade män.

Den 15 mars 2016 drabbar belgisk polis samman med misstänkta terrorister i en eldstrid i Brysselkommunen Forest. En misstänkt skjuts ihjäl och minst två lyckas fly. Efteråt uppges att en av de försvunna är den efterspanade Abdeslam.

Den 18 mars 2016 grips Abdeslam i ett hus i Bryssel-kommunen Molenbeek, där han är uppvuxen.

Den 22 mars 2016 dödas 32 personer i Bryssel när tre terrorister med klara kopplingar till Abdeslam utlöser självmordsbomber på stadens flygplats och i tunnelbanan.