Trump ringde Löfven – hade "bra" samtal

Donald Trump har ringt Stefan Löfven för att försöka lösa situationen med Asap Rocky.

"Hade just ett väldigt bra samtal med Sveriges statsminister", twittrar den amerikanske presidenten.

Telegram från TT / Omni
20 juli 2019, 12.02

Donald Trump är bekymrad över situationen med artisten Asap Rocky och hans två kollegor. Nu har han ringt Stefan Löfven.

"Hade just ett väldigt bra samtal med Sveriges statsminister Stefan Löfven som lovade mig att den amerikanske medborgaren Asap Rocky kommer att behandlas rättvist", twittrar han.

"Jag lovade honom att det inte finns någon flyktrisk för Asap och erbjöd mig att personligen stå för borgen för honom, eller något annat alternativ."

Trump utlovade dessutom fler kontakter med statsministern.

"Vår personal kommer att prata ytterligare, vi har kommit överens om att prata igen inom 48 timmar."

Redan under fredagen flaggade Trump för att han – efter ett samtal med Kanye West – skulle ringa "Sveriges begåvade statsminister".

"Rättsväsendet är självständigt"

I ett skriftligt uttalande till TT bekräftar Stefan Löfvens pressekreterare Toni Eriksson att samtalet ägt rum.

"Det var ett vänligt och respektfullt samtal som höll på i cirka 20 minuter. Statsministern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsendet är helt självständigt och att alla är lika inför lagen i vårt land. Regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka den här rättsprocessen. Hur president Trump uppfattade samtalet eller vad han framförde får ni fråga Vita Huset om".

Enligt Eriksson är det möjligt att det blir uppföljande samtal "men just nu finns inget sådant inplanerat".

I ett tidigare uttalande till TT under lördagen påpekade Löfven att Sverige och USA har regelbunden kontakt när det gäller konsulära fall. Han såg också kontakten från Trump som "positiv".

"Jag har förstått att president Trump är personligen intresserad av fallet med de häktade amerikanerna."

Löfven tillägger att gårdagens besök från USA:s utrikesdepartement, då den amerikanske toppdiplomaten Carl Risch kom till Sverige för samtal med Asap Rocky och med representanter från svenska UD och justitiedepartementet, är exempel på det nära och goda samarbetet mellan Sverige och USA.

"Det är så en rättsstat ska fungera"

Löfvens svar går i linje med vad USA-kännaren Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, siade inför samtalet. Trumps agerande måste ses som ett försök att markera att han känner till fallet, men lär ha föga påverkan på utgången, menar han.

– Sverige har varit mycket tydligt med att kommunicera ut att man har fullt förtroende för det svenska rättsväsendet, som ska vara oberoende av politiska påtryckningar. Det är så en rättsstat ska fungera, säger Dag Blanck.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har tidigare avfärdat kraven på att regeringen ska gripa in.

"Nationalistisk underton"

Trumps inlägg på Twitter handlar snarare om att presidenten vill markera att han känner till fallet och att han i rollen som president ska göra vad han kan, även om det inte ger något, anser Dag Blanck.

– Ett samtal till Löfven lär inte förändra något, men det spelar ingen roll. Trumps väljare är så pass lojala att det räcker med att han skriver att han ska göra något. Vilken effekt det får i slutändan spelar mindre roll för väljarna, det har bevisats förr, säger Dag Blanck.

Artister protesterar

En rad stora artister, bland dem Nicki Minaj, Kanye West och de svenska dj-stjärnorna Swedish House Mafia, har tagit ställning för Asap Rocky och kräver att han släpps ur häktet.

Flera framträdande amerikanska politiker har också protesterat mot beslutet att frihetsberöva rapparen.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund, tycker att det är viktigt att Sverige inte låter sig beröras av påtryckningarna.

– Det är upprörande med de här försöken till påtryckning som kommer från olika håll. Det får man absolut inte bry sig om. Även om det kommer från president Trump eller ambassadörer, sade Anne Ramberg till TT på fredagen.

Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, sitter tillsammans med två andra män häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel efter en incident i centrala Stockholm den 30 juni.

Under fredagen omhäktade tingsrätten de tre männen. Åklagaren får fram till den 25 juli på sig att väcka åtal. Tingsrätten motiverar sitt beslut att Asap Rocky ska stanna kvar i häktet med att han fortfarande kan fly.

Fakta: Häktning

Den som är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse minst ett år kan häktas av en domstol, om det finns risk för att den misstänkte antingen förstör utredningen, flyr undan rättvisan eller fortsätter att begå brott.

Det finns dock en särreglering för dem som inte har fast hemvist i landet. De får häktas även för mindre allvarliga brott, eftersom de annars riskerar att undandra sig rättvisan. Det innebär att den som inte har en bostad i landet kan häktas även för mindre allvarliga brott som inte ger ett års fängelse.

Denna särreglering tillämpas ofta, enligt Åklagarmyndigheten. Hur ofta kan dock ingen säga eftersom det inte finns statistik på antal häktade på denna grund.

Källa: Åklagarmyndigheten