Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Trump uppmanar militären att överge Maduro

USA:s president Donald Trump prisade oppositionsledaren Juan Guaidó i ett tal till amerikaner med venezuelanska rötter – och uppmanade militären att överge president Nicolás Maduro.

– En ny dag gryr i Latinamerika. I Venezuela där socialismen dör, och friheten och demokratin återföds.

Telegram från TT / Omni
18 febr. 2019, 17.13

Trump berömde patriotismen hos folket i Venezuela och det "otroliga modet" hos den självutropade interimspresidenten Guaidó.

– Venezuelas folk står upp för demokratin, och USA står vid deras sida, sade han.

Trump ägnade också en lång stund åt att fördöma socialism och kommunism världen över. Han förutspådde ideologiernas fall över hela världen.

– Socialismen dör inte bara i Venezuela, utan i Nicaragua och även i Kuba, sade presidenten.

Lång maktkamp

Maktkampen mellan socialistledaren Nicolás Maduro och Juan Guaidó har pågått sedan den 23 januari. Det var då Guaidó, som är nationalförsamlingens talman, utropade sig till interimspresident med hänvisning till att fjolårets presidentval inte gick rätt till och att landet saknar rättmätig ledare. Enligt grundlagen kan talmannen under sådana omständigheter gå in som interimsledare i 30 dagar, samtidigt som nya val hålls.

Men de 30 dagarna har snart löpt ut och inga val har hållits.

– Maduro är fortfarande president, vad Guaidó än säger. Maduro har än så länge hand om statsapparaten och militären, så ser verkligheten ut, konstaterar Andrés Rivarola som är föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

– Och politiskt är det en fortsatt låst position mellan aktörer som inte erkänner varandra.

Sanktioner

Valdeltagandet vid presidentvalet i maj i fjol var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av de senaste årens politiska kris.

Men samtidigt har EU inte kunnat ena sig om ett gemensamt uttalande med stöd för Guaidó. USA och Kanada var dock snabba med att ge interimsledaren sitt stöd.

Trump höll sitt tal på Florida International University i Miami sent på måndagen svensk tid.

Den amerikanske presidenten sade att det nu inte finns någon återvändo, och gav den venezuelanska militären ett ultimatum.

– Världens ögon riktas mot er. Ni kan välja att acceptera president Guaidós erbjudande om amnesti och leva vidare i fred med era familjer och landsmän. Eller så kan ni välja den andra vägen: att fortsätta stödja Maduro. Om ni gör det kommer ni att förlora allt, sade han och fortsatte:

– Jag uppmanar er att inte följa Maduros order om att blockera hjälpsändningarna.

Stopp för oljeimport

Inför talet spekulerades det i att Trump skulle hota med att sluta importera olja från Venezuela, men det kom inget besked i den frågan. Ett amerikanskt oljeimportstopp skulle vara ett mycket hårt ekonomiskt slag gentemot ett redan ekonomiskt sargat land, som Nicolás Maduro har vägrat att släppa greppet om. Före krisen 2014, som delvis berodde på fallande oljepriser, kom Venezuelas exportintäkter till 96 procent från oljan.

Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har sökt sig till grannlandet Colombia.

Källa: Utrikespolitiska institutet