Foto: Evan Vucci/AP/TT

Trump vill ha finsk skogsvård: Krattar mycket

Hur ska USA kunna undvika förödande skogsbränder i framtiden?

Gör som Finland – kratta löv! Det föreslår president Donald Trump under sitt besök i den eldhärjade staden Paradise i Kalifornien.

Telegram från TT / Omni
18 nov. 2018, 11.28

Hittills har 76 personer hittats döda med anledning av den så kallade Camp Fire-branden i norra Kalifornien. Och dödstalet befaras stiga rejält, fler än 1 000 människor finns med på polisens lista över saknade.

Under helgen har presidenten besökt det eldhärjade området, varifrån tiotusentals människor tvingats fly. Vid en tv-sänd presskonferens tillsammans med delstatens guvernör Jerry Brown föreslog Trump att man borde lära av Finlands exempel.

Kratta och städa

– Man måste ta hand om marken. Ni vet, marken i skogen, det är mycket viktigt. Se på andra länder där de gör det annorlunda, där är det helt andra bullar, sade Trump och fortsatte:

– Jag var med Finlands president och han sade: ”Vi har det annorlunda – vi är en skogsnation”. Han kallade det en skogsnation, och de lägger mycket tid på att kratta och städa och göra saker. Och de har inga problem, sade Trump.

Den amerikanska presidenten träffade Finlands president Sauli Niinistö i Paris förra veckan och de både diskuterade skogsbränderna i Kalifornien. Niinistö nämnde då även det finska systemet för att motarbeta skogsbränder.

– Jag sade till honom att Finland är en nation täckt av skog, men att vi har ett bra övervakningssystem, säger Sauli Niinistö till den finska tidningen Ilta-Sanomat.

Fel namn

Enligt Niinistö sade han ”we take care of our forests”, vi tar hand om våra skogar. Däremot nämnde den finska presidenten inget om att kratta löv. Det är något Trump har hittat på själv, enligt Niinistö.

Under sitt besök i det brandhärjade området råkade Donald Trump även kalla staden Paradise för fel namn inte mindre än två gången.

– Vad vi såg i Pleasure, vilket namn under omständigheterna, vad vi såg i Pleasure, sade presidenten innan han blev rättad av åhörarna och guvernör Jerry Brown.

– Paradise... vad vi såg i Paradise är inte acceptabelt, fortsatte presidenten i ett videoklipp som sprids på nätet.