Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Uber ansöker om börsnotering

Amerikanska taxitjänsten Uber har nu lämnat in sitt prospekt inför introduktionen på New York-börsen. Företaget är därmed ett steg närmare det som väntas bli den största börsnoteringen av ett teknikföretag på flera år.

Telegram från TT / Omni
11 april 2019, 23.05

Handlingarna som lämnats till den amerikanska finansinspektionen Sec innehåller inte så många konkreta detaljer, men det framgår att Uber i slutet av förra året hade 91 miljoner användare på sina plattformar. Omsättningen förra året var 11,27 miljarder dollar, men företaget har än så länge inte gått med vinst.

Uber planerar att notera aktien på New York-börsen under namnet UBER.

Av handlingarna framgår inte någon planerad öppningskurs eller något datum, men enligt tidigare medierapporter siktar Uber på att dra in 10 miljarder dollar (cirka 93 miljarder kronor) från investerare i samband med börsnoteringen som väntas ske i maj.

Uber har tidigare värderats till 76 miljarder dollar, men banker och investerare räknar med att värdet kan stiga till över 100 miljarder dollar efter noteringen.

En börsnotering av ett teknikföretag med detta värde skulle bli den största sedan den kinesiska e-handelsjätten Alibaba noterades 2014.