Foto: Anders Wiklund/TT

UD öppnar för turistresor till tio länder

Utrikesdepartementet öppnar för turistresor till tio länder inom EU och Schengen, bland andra Frankrike, Spanien och Italien. Avrådan från så kallade icke nödvändiga resor hävs den 30 juni.

Samtidigt förlängs avrådan till länder utanför Europa.

Telegram från TT / Omni
17 juni 2020, 16.06

Osäkerheten vad gäller globalt resande är fortfarande stor med anledningen av coronapandemin. Länder tillämpar fortfarande utegångsförbud, stängda gränser och karantänsregler.

– Samtidigt har det inom Europa skett en positiv utveckling med lättnader av restriktioner som tidigare varit hinder och risker för svenska resenärer, säger utrikesminister Ann Linde (S) på en presskonferens.

Därför häver UD beslutet om avrådan från så kallade icke nödvändiga resor, besöks- och turistresor, till tio länder i Europa från den 30 juni. De aktuella länderna är: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.

Konstigt med nordisk avrådan

Beslutet är inte grundat på hur stor smittspridning länderna har.

– Det är baserat på risken för att hamna i karantän eller för att det inte finns flyg, tåg och båtar som gör att man kan ta sig hem. Folkhälsomyndigheten kan avråda från resor till vissa områden, men det är inte så i det här fallet, säger Linde.

Avrådan gäller alltså fortsatt för Sveriges grannländer. Hon tillstår att det känns konstigt att avråda från resor till Danmark och inte till exempelvis Italien.

– Jo, det är klart att det gör det. Jag hade helst sett att vi hade en nordisk lösning. Vi har försökt att få det men inte lyckats, säger hon till TT.

Linde hade hoppats på en samordnad öppning av gränserna inom EU och tror att ett sådant beslut kan komma under semestern.

– Men vi tror inte att vi kommer att kunna häva avrådan från resten av världen under den här sommaren, säger Linde.

För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet förlängs också avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti.

"Sverige kan tolkas värre"

Sverige har nu över 5 000 dödsfall i covid-19 och utrikesministern tycker att det är många. Hon hoppas att masstestning och smittspårning ska ge resultat.

– Det kommer se ut som att vi får en mycket större smitta, men som (statsepidemiolog) Anders Tegnell har sagt flera gånger så innebär inte det att vi har en större smitta men utomlands kan jag mycket väl tänka mig att man kommer att tolka det på detta sätt.

När pandemin slog till mot Sverige dröjde det inte länge innan utrikesdepartementet kom med en avrådan om att avstå från icke nödvändiga resor – som i dagsläget gäller fram till 15 juli. Den avrådan kvarstår gällande alla länder inom EU, EES och Schengen förutom för de tio som presenterades på onsdagen.

UD:s avrådan är inte ett förbud, utan det är upp till var och en att fatta sina egna beslut. Icke nödvändiga resor avser besöks- och turistresor. Det kan fortfarande finnas resor som behöver genomföras, till exempel för samhället viktiga arbetsresor eller resa för att hjälpa en sjuk släkting.

Fakta: UD:s reseavrådan

Den 30 juni 2020 häver UD reseavrådan för icke nödvändiga resor till:

Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.

Avrådan gällande icke nödvändiga resor till övriga länder inom EU, EES och Schengen gäller fram till 15 juli. UD ska ta presentera en ny bedömning för dessa länder i god tid innan den 15 juli, enligt utrikesminister Ann Linde.

För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti.

Källa: Utrikesdepartementet