Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA:s senat vill säkra demokrati i Hongkong

USA:s senat har enhälligt röstat igenom två lagförslag som rör protesterna i Hongkong.

Kina svarar med att säga att det strider mot internationell rätt att "blanda sig i interna angelägenheter".

Telegram från TT / Omni
20 nov. 2019, 06.20

USA:s senat har enhälligt röstat igenom ett lagförslag för att stötta "mänskliga rättigheter och demokrati" i Hongkong. Lagförslaget ska nu vidare till representanthuset, som för bara en månad sedan röstade igenom en annan version av lagen. Kongressens två kamrar måste komma överens om formuleringarna innan förslaget skickas vidare till president Donald Trump. Vita huset har inte lämnat några indikationer på hur Trump ställer sig.

Förbjuder export

Förslaget innebär bland annat att USA:s utrikesminister Mike Pompeo minst en gång om året måste intyga att Hongkong är tillräckligt självständigt för att kvalificera sig för särskild handelsstatus av USA:

– Hongkongs befolkning anar vad som kommer – de ser de ständiga attackerna för att utarma deras autonomi och frihet, sade den republikanske senatorn Marco Rubio i början av debatten i senaten.

Han anklagade även Peking för att ligga bakom "våld och förtyck" i Hongkong.

Senaten har även enhälligt antagit ett lagförslag som förbjuder export av vissa typer av ammunition till Hongkongpolisen.

"Strider allvarligt"

Kina å sin sida fördömer den amerikanska senatens förslag.

"Denna handling försummar fakta och sanning, visar på dubbelmoral och blandar sig i Hongkongs och Kinas interna angelägenheter på ett grovt sätt", säger Geng Shuang, talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet, i ett uttalande.

"Den (handlingen) strider allvarligt mot internationell rätt och grundläggande normer för internationella förbindelser. Kina fördömer och motsätter sig den."