Foto: Brynn Anderson/AP/TT

USA skärper tonen mot Maduro

USA utesluter inte att ingripa militärt i Venezuela. Men på en fråga om en intervention är nära förestående svarar USA:s nationelle rådgivare John Bolton: Nej.

– Presidenten har sagt att alla metoder är möjliga. Men vårt mål är ett fredligt maktskifte, säger han.

Telegram från TT / Omni
01 febr. 2019, 07.28

Boltons uttalande i "Hugh Hewitt radio show" kommer samma dag som vice president Mike Pence vid ett kampanjmöte i Florida skärpte tonen mot president Nicolás Maduros regim.

– Det är inte dags för dialog. Det är dags att agera", sade han inför en jublande folkmassa.

– Tiden är inne för att sätta stopp för Maduros diktatur en gång för alla.

USA och en rad andra länder har ställt sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó, talman i Venezuelas nationalförsamling, som utropat sig själv till interimspresident. Maduro, som får stöd av bland annat Ryssland och Turkiet, har påstått att Guaidós självutnämnda tillfälliga presidentskap är del i ett USA-stött kuppförsök.

Ökad spänning

Spänningen mellan de båda konkurerande ledarna har ökat sedan Guaidó uppgett att Madurotrogna säkerhetsstyrkor kommit till hans hem och velat fråga ut hans fru, som var ensam hemma med parets barn.

– Nu tror diktaturen att den kan skrämma oss, sade Guaidó under ett tal som han höll vid Caracas universitet på torsdagen.

Oppositionsledare sade att besöket syftade till att hota hans familj och ett försök från Maduro att skrämma honom.

"Ska ställas till svars"

Juan Guaidó sade också, riktat direkt till landets säkerhetsstyrkor, att de kommer att ställas till svars om hoten fortsätter, skriver BBC.

– Jag kommer att hålla er ansvariga om ni hotar mitt barn som bara är 20 månader gammalt.

USA, som erkänt Guaidó som Venezuelas tillfällige president, har utlovat repressalier för den eller de som hotar oppositionsledaren och hans familj.

Guaidó har uppmanat befolkningen till omfattande demonstrationer mot regimen under helgen, och har sagt att han hoppas att det blir de största i landets historia.

Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har sökt sig till grannlandet Colombia.

Källa: Utrikespolitiska institutet