Foto: Vahid Salemi

USA terrorstämplar Irans revolutionsgarde

USA planerar att terrorstämpla det iranska revolutionsgardet om en vecka, enligt Vita huset.

Iran svarar med att terrorstämpla USA:s väpnade styrkor.

Telegram från TT / Omni
08 april 2019, 16.19

Det är första gången som USA stämplar en del av en annan regering som en terroristorganisation, skriver USA:s president Donald Trump i ett pressmeddelande. Motiveringen till beslutet – som träder i kraft om en vecka – är att Iran använder revolutionsgardet för att begå och finansiera terrorbrott utomlands.

"Denna hittills unika åtgärd, som leds av utrikesdepartementet, slår fast det faktum att Iran inte bara är en statssponsor av terrorism, utan att revolutionsgardet aktivt delar i, finansierar, och uppmuntrar terrorism", skriver Trump och fortsätter:

“Denna åtgärd skickar ett tydligt budskap till Teheran att dess stöd till terrorism får allvarliga konsekvenser”.

"Skickar tydligt budskap"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att beslutet kommer att träda i kraft om en vecka, skriver nyhetsbyrån Reuters. Pompeo varnar samtidigt banker och företag för "konsekvenser" om de är inblandade i finansiella transaktioner med företag som på något sätt kan knytas till revolutionsgardet.

Irans nationella säkerhetsråd svarar på terrorstämplingen med att stämpla USA:s väpnade styrkor som en terrororganisation, rapporterar den iranska statstelevisionen enligt Reuters. Landet har tidigare hotat med att så kommer att ske om USA terrorstämplar revolutionsgardet.

Irans chefsdomare, ayatollah Seyyed Ebrahim Raeisi, säger till den iranska statens propagandasajt Presstv att terrorstämplingen är "dömd att misslyckas".

"Ett land, som inte har gjort någonting annat än att beväpna, stödja och härbärgera terrorgrupper, betraktar ett annat lands officiella väpnade styrka, som alltid har varit en pionjär i att hjälpa människor och skydda de islamistiska rörelserna, som en terrororganisation", säger han till sajten.

Hyllar beslutet

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vänder sig direkt till president Trump i ett uttalande, där han hyllar USA:s beslut:

"Tack för att du svarade på ännu en av mina viktiga förfrågningar, vilket tjänar vårt lands och länderna i regionens intresse", säger Netanyahu enligt AFP.

Mike Pompeo har länge kämpat för hårdare sanktioner mot Iran, men flera kritiker har varnat för att åtgärden att terrorlista revolutionsgardet kan leda till risker för amerikansk militär. Tidningen The Wall Street Journal skrev nyligen att såväl försvarshögkvarteret Pentagon som underrättelsetjänsten CIA har varit skeptiska till förslaget.

Fakta: Irans revolutionsgarde

Bildades 1979 efter den islamska revolutionen som störtade landets tidigare ledare, shahen Mohammad Reza Pahlavi, från makten.

Dess främsta uppgift är att skydda regimen, till skillnad från mer traditionella militära enheter som försvarar landets gränser. Gardets specialstyrka Quds ansvarar dock för Irans insatser i utlandet, som i Syrien och i Libanon.

Revolutionsgardet har blivit en maktspelare i Iran, och har dessutom starka intressen i landets ekonomi.

Källa: Reuters