Foto: Stefano Cavicchi/La Presse/AP/TT

Vänsterledning trots Salvinis dörrknackning

Italiens extremhöger hoppades på seger i vänsterfästet Emilia-Romagnas regionval.

Men trots att Legas partiledare Matteo Salvini engagerat sig i valet – och väckt uppmärksamhet med sin aggressiva dörrknackning – pekar de första siffrorna på att den styrande vänsterkoalitionen sitter kvar.

Telegram från TT / Omni
26 jan. 2020, 06.53

Regionvalet i italienska Emilia-Romagna, som varit ett klassiskt vänsterfäste sedan andra världskriget, såg på förhand ut att bli en rysare. Men de första siffrorna pekar på att vänster-mittenkoalitionen under regionpresidenten Stefano Bonaccin lyckas hålla undan utmaningen från den Legaledda högerlistan under Lucia Borgonzoni.

En vallokalsundersökning från statliga tv-kanalen Rai ger vänsterkoalitionen mellan 47 och 51 procent medan högerblocket får mellan 44 och 48 procent. Det slutliga resultatet väntas tidigt på måndagen.

Salvini på plats

Främlingsfientliga Legas partiledare Matteo Salvini har engagerat sig i regionvalet och kampanjat tillsammans med partikamraten Borgonzoni.

Fast kanske blev det lite för mycket när Salvini i tisdags knackade dörr i Bologna på det mer spektakulära sättet. På en kampanjvideo visas hur Salvini och hans följe ringer på hos en invandrarfamilj och ber att få komma in.

– Är det sant att ni säljer knark här i området? frågar den förre inrikesministern – varpå familjen snabbt lägger på porttelefonen.

Ilsken talman

Agerandet har fått snabb kritik, inte minst från Tunisien – den utpekade familjens hemland.

– Salvinis rasistiska uppförande är skamligt och underminerar relationerna mellan Italien och Tunisien, fräste det tunisiska parlamentets vicetalman Osama Sghaier i italiensk radio.

Fast Salvini rycker mest på axlarna.

"Det var rätt av mig att ringa på. Jag ångrar det inte alls. Jag bryr mig inte om knarkhandlarna är italienare eller tunisier. Den som väljer Lega väljer kampen mot knarket", skrev han på Twitter i onsdags.

Fäller regeringen?

Förutom den symboliska betydelsen av att ta makten i ett känt vänsterfäste hade en valseger i Emilia-Romagna även kunnat få nationella konsekvenser.

Regeringssamarbetet i Rom mellan vänster-mittenpartiet PD och populistiska Femstjärnerörelsen knakar rejält. En oppositionsseger i Emilia-Romagna hade enligt vissa bedömare kunnat bli droppen för koalitionen.

– Den politiska situationen är väldigt instabil och kan explodera när som helst. Ju fler regionala val de förlorar, ju sämre blir läget då det står allt klarare att landet är emot regeringen, sade statsvetaren Giovanni Orsina på Luiss-universitetet i Rom till nyhetsbyrån Reuters inför valet.

Fakta: Emilia-Romagna

Emilia-Romagna är en av Italiens 20 regioner och ligger i mittersta delen av norra Italien. Till ytan är det ungefär lika stort som Värmland och Dalsland tillsammans, med drygt fyra miljoner invånare, varav en dryg miljon i huvudorten Bologna.

Regionen är känd för sin livsmedelsproduktion, men också en stark industri som gjort regionen till landets näst rikaste med bara hälften så hög arbetslöshet som i Italien som helhet.

Bologna kallas för den "röda staden" – dels på grund av mängden röda tak i den medeltida statskärnan, men också eftersom staden traditionellt är ett av den italienska vänsterns starkaste fästen. I Bologna finns också vad som brukar kallas världens äldsta universitet – grundat år 1088.