Världscupen i Östersund i fara: "Jäkligt bråttom"

Internationella skidskytteförbundet (IBU) vill minska antalet världscuparrangörer fram till årsskiftet.

För Östersund krävs nu ett snabbt svar från regeringen angående ett undantag från inreseförbudet.

– Det är jäkligt bråttom. Vi står och faller med det här, säger Patrik Jemteborn, chef för världscupen i Östersund.

Telegram från TT / Omni
16 sept. 2020, 18.47

I början av december är ursprungsplanen att världscupen i skidskytte ska avgöras i Östersund. Men IBU planerar att reducera antalet arrangörer på grund av coronapandemin och kan inte ryska, amerikanska och ukrainska åkare komma till Sverige ser det mörkt ut för Östersund.

– Vi måste få ett undantag från inreseförbudet för de internationella deltagare som har här att göra i sin profession: aktiva, ledare, kanske något tv-team, de som sätter upp tidtagning, antidopningsgänget. Vi måste kunna garantera att de får komma hit, så länge de är friska, säger Patrik Jemteborn, som basar över världscupen i Östersund.

Beslut nästa vecka

Inreseförbudet för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz gäller just nu fram till den 31 oktober och det är oklart om det kommer att förlängas på nytt. I bestämmelserna finns vissa undantag – men där ingår inte elitidrottare. Något som både Riksidrottsförbundet (RF) och skidskytteförbundet nu krävt ska ändras av regeringen.

Enligt Jemteborn lutar det åt att IBU går från fyra till två arrangörer fram till årsskiftet – de som bedöms säkrast ur coronasynpunkt. Det, tillsammans med inreseförbudet, sätter Östersund i en tuff situation.

– Vår stora frustration är att IBU ska ta ett beslut om detta i nästa vecka, så om vi kan påvisa ett positivt besked från regeringen gärna innan midnatt i morgon, att vi löser det här i Sverige. Då stärker det våra chanser, säger han och fortsätter:

– Jag vill ha en garanti för alla deltagande nationer. Att så länge man är frisk, oavsett om man kommer från Ryssland eller något annat land, så får man komma hit.

TT: Är det också ett krav från IBU?

– Ja, det skulle jag säga. Vi står och faller med det här.

– Regeringen har ett val att göra. Antingen ger man idrotten detta undantag. Annars kommer vi och besöksnäringen behöva än fler stödpaket framöver.

"Otroligt frustrerande"

TT: Har ni fått något svar från Damberg?

– Nej, inte mig veterligen. Men Amanda Lind har bekräftat att man jobbar med det, men hon kan inte säga när vi får ett svar.

Svenskt skidskytte har redan förlorat en tävling i år när IBU-cupen (nivån under världscupen) ställdes in fram till jul vilket gjorde att tävlingen i Idre ströks.

– Skulle det bli ett slag till, att vi inte får genomföra paradnumret världscupen – då är det allvarligt. Och det vore så tragikomiskt att vi skulle falla på eget grepp – att vi i Sverige inte är så snabbfotade att vi kan ta ett beslut. Det vore otroligt frustrerande.

"Jäkligt bråttom"

Östersund kan såklart förlora sin världscup ändå – om IBU anser att några av de andra arrangörerna innan jul är bättre.

– Om de dömer ut oss ändå, det är en annan fråga. Men vi ska inte falla på att inte vi själva kan ge ett besked. Ge oss chansen att erbjuda Sverige som arena, och det är bråttom. Det är jäkligt bråttom.

Om Östersund får stå kvar som värd kommer man troligen att få fler tävlingsdagar i och med att någon annan värd då troligen fått stryka på foten. Och faktum är att Jemteborn erbjudit att Östersund kan stå värd för alla tävlingar – om det skulle behövas.

– Det kan ju bli så att man bara är på ett ställe. Jag har faktiskt föreslagit för IBU att det är en möjlighet att vara här. Men vi måste ju först få hit dem till Sverige.

Fakta: Inreseförbudet

Regeringen har beslutat att stoppa icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU. Det tillfälliga inreseförbudet började gälla den 19 mars och gällde inledningsvis i 30 dagar. Därefter har det förlängts vid flera tillfällen. Förbudet gäller i nuläget fram till den 31 oktober och det är oklart om det kommer att förlängas på nytt.

Svenska medborgare och medborgare i ett annan EU/EES-land omfattas inte av inreseförbudet. Det finns också flera andra undantag, bland annat för personer från vissa länder som bedöms ha en låg risk för smittspridning samt de med angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige.

Källor: Regeringen, polisen och krisinformation.se.

Fakta: Världscupen i skidskytte

Nuvarande program fram till årsskiftet som troligen kommer att ändras:

28-29 november: Kontiolahti, Finland.

3-6 december: Östersund, Sverige.

11-13 december: Hochfilzen, Österrike.

17-20 december: Annecy, Frankrike.

IBU:s styrelse ska ta ett formellt besked nästa helg, men tjänstemännen ska lägga fram sitt förslag under nästa vecka.