Foto: Laurent Gillieron

"Viktigt att Tyskland kommer på banan igen"

– Att det nu löser sig politiskt i Tyskland är positivt för den ekonomiska tillväxten i Sverige.

Analysen görs Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, sedan Angela Merkel nu fått grönt ljus för nytt regeringsbildande.

Telegram från TT / Omni
04 mars 2018, 12.02

Merkel lär nu ominstalleras som förbundskansler om en dryg vecka. Den nya regeringsbildningen, tillsammans med socialdemokratiska SDP, bryter flera månaders dödläge i den tyska politiken.

– Jag tror att vi kommer få se lite mer expansiv finanspolitik här framöver i Tyskland, säger Robert Bergqvist.

"Politisk lättnad"

Ekonomiprofessorn Hubert Fromlet, knuten till Tysk-Svenska Handelskammaren och Linnéuniversitetet, skriver i en kommentar till TT att "EU:s politik måste aktiveras igen av det största medlemslandet, inte minst vad gäller slaget för frihandeln". Han får medhåll av Bergqvist:

– Jag tror det finns en politisk lättnad på flera håll i Europa att man nu får en regering på plats i Berlin och jag tror ändå att det blir en lättnad för marknaden. Även om detta vara huvudscenariot så har det funnits ett osäkerhetsmoment.

Bergqvist säger också att oron som funnits inför beslutet från Tyskland trumfar oron inför söndagens italienska parlamentsval.

– Får vi politisk osäkerhet i Italien så är det business as usual, men skulle vi däremot få ett nyval i Tyskland har vi politisk förlamning för flera månader framåt.

Tryck på Tyskland

En konsekvens av det tyska beskedet är enligt Bergqvist att omvärlden nu, med USA:s president Donald Trump i spetsen, kommer att utöva ett större tryck på Tyskland att börja få fart på landets sparöverskott:

– Det är tydligt att det här får konsekvenser för eurozonen och även för hela EU. Det är väldigt viktigt till exempel för britterna i deras brexit-förhandlingar att Tyskland kommer upp på banan igen och kan bedriva politik, säger han.

För svensk räkning tror Bergqvist att beskedet från Tyskland är positivt:

– Vi har en fortsatt väldigt svag svensk krona. Detta, i kombination med att vår viktigaste exportmarknad Tyskland kanske kan växla upp något i ekonomisk takt, och om vi därtill kan få investeringar att komma igång ute i Europa och i Tyskland, så är Sverige och svensk exportindustri väldigt bra positionerade.