Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Warren: Polarpriset ett viktigt erkännande

Det är helt och hållet på sin plats att en låtskrivare tilldelas Polarpriset, enligt Diane Warren, en av årets två pristagare.

– En låt kan bygga en hel karriär. Låtar är viktiga, så mitt och andra låtskrivares arbete är viktigt, säger hon.

Telegram från TT / Omni
11 febr. 2020, 19.34

Diane Warrens cv är fyllt av hitlåtar, till den grad att hon troligtvis är den Polarpristagaren som – tillsammans med Max Martin och Paul McCartney – är bäst representerad på en genomsnittlig karaokebar.

– Jo, ja, jag antar att det är sant, säger Warren.

Att hon inte är lika känd som artisterna (Lady Gaga, Rita Ora, Cher, Celine Dion, Meat Loaf med flera) som sjunger hennes låtar är inte konstigt. Det är först på senare tid som låtskrivare och musikproducenter fått en mer framskjuten roll – i årets upplaga av Melodifestivalen är det exempelvis låtskrivarna som presenterar bidragen.

"Låten, låten och låten"

En efterlängtad utveckling, anser Warren.

– Människorna bakom kulisserna gör ett viktigt arbete. Till exempel ska ju en musikproducent, likt en filmregissör, mejsla fram den konstnärliga prestationen. Själv är jag inte producent, men jag vill citera Quincy Jones, som har sagt "det handlar om tre saker: låten, låten och låten", säger hon.

– Ett sådant här pris innebär att ditt arbete blir respekterat och får ett erkännande. Det är fantastiskt.

"Vore lögn att påstå annat"

Det finns en utmärkelse som fortfarande gäckar Diane Warren. Inför den gångna helgens Oscarsgala var hon nominerad för elfte gången i kategorin bästa originalsång. Men statyetten gick till Elton John.

– Jag gör inte det jag gör för att vinna priser, men med det sagt hade jag gärna tagit emot en Oscar. Det vore lögn att påstå något annat. Elva gånger nu. Jag är kvinnan med flest nomineringar utan pris i Oscarsgalans 92-åriga historia, säger Warren.

– Nummer tolv är redan på gång. Jag har en låt som förhoppningsvis når ända fram i år.

Fakta: Diane Warren

Född 1956.

Har belönats med en Grammy, en Emmy, en Golden Globe – och nominerats till elva Oscar i kategorin bästa originalsång.

Har haft nio förstaplaceringar på Billboard Hot 100, bland annat "Because you love me" (Celine Dion), "I don't want to miss a thing" (Aerosmith), "Un-break my heart" (Toni Braxton) och "Have you ever" (Brandy).