Att besegra IS är "högsta prioritet"

Det viktigaste för USA i Syrien är att besegra IS. Det är viktigare än att stabilisera landet, säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Att besegra terrorgruppen IS och dess självutnämnda kalifat skulle inte bara eliminera ett hot mot USA, utan även "hela stabiliteten i regionen", säger Tillerson i ett förhandsutdrag från CBS-programmet "Face the Nation".

– Det är viktigt att vi prioriterar rätt. Och vi tror att högsta prioritet är att besegra IS, säger han i utdraget.

– När IS-hotet har minskat eller eliminerats tror jag att vi kan vända våra ansträngningar mot att stabilisera situationen i Syrien.

Samtal med Lavrov

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade i telefon med Tillerson under lördagen. Ämnet var situationen i Syrien efter USA:s attack, uppger Rysslands utrikesdepartement. Angreppet var ett svar på kemvapenattacken i Syrien i tisdags där 86 människor dödades, många av dem var barn.

Enligt amerikansk underrättelsetjänst var syrisk militär vid flygbasen ansvarig för att kemvapenattacken utfördes.

Lavrov sade till Tillerson att "en attack på ett land vars regering slåss mot terrorismen bara främjar extremisterna, och skapar mer hot mot lokal och global säkerhet", meddelar departementet.

Han ska också ha sagt till Tillerson att påståendena om att den syriska militären använt kemvapen i Idlib den 4 april inte är sanna.

Nästa vecka ska Tillerson åka till Moskva för ett officiellt besök.

Kongressen underrättad

USA:s president Donad Trump har underrättat kongressen om attacken mot Syrien, och varnar för att fler åtgärder kan bli "nödvändiga".

Trump informerar om detaljer kring USA:s attack mot flygbasen Shayrat, i ett brev till representanthusets ordförande Paul Ryan och finansutskottets republikanske ordförande Orrin Hatch.

"Jag utförde denna åtgärd för att bryta ned den syriska militärens förmåga att utföra ytterligare attacker med kemvapen, och för att avskräcka den syriska regimen från att använda eller öka mängden kemvapen. Därmed främjas stabiliteten i regionen och en förvärring av den humanitära katastrofen i området avvärjs", skriver Trump.

I brevet står också att USA "kommer att vidta ytterligare åtgärder, om nödvändigt och lämpligt, för att främja landets intressen".

Två amerikanska jagare i östra Medelhavet avfyrade 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot den syriska flygbasen tidigt i fredags morse.

De amerikanska robotarnas mål var radar, flygfält och luftförsvarssystem. Runt 20 syriska plan förstördes. Flygfältets landningsbana ska ha klarat sig.

TT-AFP